Årets grønnsaksesong har vært god i Grimstad.

Det nyter Smaken av Grimstad godt av. Etter en voksen innhøsting av totalt 1.600 tonn kål, fordelt på både rød- og hvitkål, er produksjonen av surkålen i full gang i fabrikken på Bergemoen.

Adressa vises rundt i produksjonen av administrerende direktør Jan Rommetveit, og hele fabrikken lukter surkål om dagen.

Det er «julesurkålen» som er i full produksjon.

– Ja, faktisk selges 60 % av hele årsvolumet av surkål i løpet av de siste tre månedene av året, forteller Rommetveit.

KÅL: Det er ikke vanskelig å lukte seg til hva som produserer i fabrikken for tiden. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

40 millioner

Høsten er tiden da det er på sitt mest hektiske hos Smaken av Grimstad.

Store deler av årsvolumet produseres opp i løpet av bare noen uker etter at startskuddet går rundt 20. juli. Den tradisjonsrike bedriften har produkter til 40 millioner kroner stående på lager.

– Vi strever etter å få så mye som mulig av grønnsakene så fort som mulig fra jord til bord. Men det er krevende å være så ekstremt sesongbaserte som det vi er. I tillegg til lageret på fabrikken har vi også leid opp tre andre lagre for å kunne lagre alle produktene.

For det er ikke småtterier fabrikken henter inn fra jordene.

• 750 tonn agurk

• 1.220 tonn rødbete

• 1.100 tonn hvitkål

• 500 tonn rødkål

Alt dette hentes fra lokale dyrkere.

STORE MENGDER: På lagrene til Smaken av Grimstad er det enorme mengder produkter. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

I tillegg hentes poteter (2.800 tonn), bønner (10 tonn) og totalt 700 tonn erter fra andre steder.

Gikk tomme

Som følge av koronapandemien som smalt i mars, har det blitt enda litt ekstra arbeid for arbeiderne.

– Da det sto på som verst ble jo hermetikkhyllene røsket tomme. Erter på boks er vårt største produkt, men vi gikk helt tomme. Så nå i høst må vi kjøre hardt et par uker for å fylle opp lagrene, forteller Rommetveit.

Frykt for koronasmitte i produksjonen førte også med seg andre følger.

– Først og fremst har vi vært heldige. Vi satte i gang en rekke tiltak, som å låse dørene for alle, til og med for lastebilsjåførene som leverer varer daglig. Vi kjøpte inn masse håndsprit og har vært veldig nøye når skiftene bytter. Vi delte opp slik at dag- og kveldsskiftet fikk hver sin inngang.

– Å stenge fabrikken i to uker på grunn av smitte ville vært katastrofe.

ROBOTER: De siste årene er det også blitt investert i roboter i produksjonen. Innføringen av de mekaniske hjelperne har senket sykefraværet betraktelig. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen
MENGDER: Det er store mengder surkål som produseres. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen
FORNØYD: Rommetveit er fornøyd med kålen. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen
GOD SESONG: Årets sesong har vært god, melder Rommetveit. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen