– Installeringen har allerede startet, og Morrow følger planen om produksjonsstart i midten av 2024, melder Naja Boone, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Morrow Batteries, i en pressemelding.

Testene har blitt utført i Sør-Korea siden slutten av mai 2023 for alt utstyret til produksjonslinjen, gjennom hele prosessen fra beleggsprøyting, blanding, tørking, formering, stabling, kutting og til slutt cellemontering.

Den siste fabrikktesten ble gjennomført 12. november, noe som innebærer at alt utstyret er godkjent før transport til Arendal, en viktig milepæl for selskapet. Dagen etter, 13. november, startet installeringen av det første utstyret, som ble sendt fra Sør-Korea i september. Produksjonsutstyret vil fortsette å ankomme Eydehavn hver uke fram til tidlig i 2024 i den rekkefølgen det skal installeres.

Markering: Naja Boone, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Morrow Batteries, forteller om en ny milepæl for selskapet. Foto: Arkiv/Morrow Batteries

Produksjonsstart

– Vi er glade for å nå nok en viktig milepæl for Morrow, og ta et nytt skritt nærmere produksjonsstart neste sommer. Morrow har hittil i år produsert flere enn 1.000 batterier i Asia, vi har opprettet det største batteriforskningssenteret i Norden med over 70 forskere, og vi har startet installasjonen av 1 GWh Morrow Cell Factory. Vi følger vår plan mot å levere batteriene som trengs i dag, og å utvikle morgendagens batterier, sier administrerende direktør Lars Christian Bacher i Morrow.

Han legger til:

– Vi skal bygge lønnsom industri, og det er eierne som skal ta risikoen. Men samtidig må det etableres riktige ordninger som sikrer etablering av lønnsom grønn industri.

– I vårt tilfelle er det en låneordning som gjør at vi kan skalere vår produksjon. Her er det et hull i dag, sier Bacher, som viser til de pågående budsjettforhandlingene mellom regjeringen og SV.

Klart: Etter omfattende tester kan Morrow Batteries nå se fram mot produksjonsstart sommeren 2024. Foto: Morrow Batteries

Koreansk

Produksjonslinjen består av utstyr fra ulike leverandører, hovedsakelig fra Sør-Korea. Morrow bruker eksisterende, konvensjonell teknologi som allerede er i bruk i serieproduksjon av elbilbatterier.

Under testingen ble det fulgt 396 uavhengige sjekklister med totalt nesten 17.000 kontrollpunkter over hele produksjonslinjen. Før utstyres pakkes og sendes, vil utestående avvik utbedres og lukkes.

– Vi vet nå at utstyret i produksjonslinjen tilfredsstiller Morrows krav til ytelse, kvalitet og sikkerhet. Våre leverandører er de beste innen sine respektive deler av produksjonsprosessen og leverer tilsvarende utstyr til de ledende sørkoreanske battericelleprodusentene, sier driftsdirektør Dr. Andreas Maier.

Installasjonsprosessen vil fortsette de kommende månedene og avsluttes med en sluttest (SAT) for de enkelte utstyrskomponentene fram til mai 2024. Det vil markere den endelige overleveringen av utstyret fra leverandørene til Morrow. Under SAT vil alt utstyr bli satt i operasjon og teamet vil teste masseproduksjon.

Morrow-sjef: Adm. dir. Lars Christian Bacher, her fotografert under en seanse på UiA tidligere i år. Foto: Arkiv/Baard Larsen