For flere år siden kom Eivind Halaas opp med ideen til SmartOrg, et selskap som tar stadig andeler i sitt marked. Det var i forbindelse med ett av sine mange styreverv, at Eivind savnet noe som kunne gjøre det enklere å være i styret i en forening.

Det var slik han startet med SmartOrg, som etter hvert har vokst stadig mer. Så stor tro på løsningen har gründeren, at han i fjor sa opp jobben som finansdirektør i Grid Arendal, for å satse alt på sitt hjertebarn. En løsning som ildsjelen ser at mange innenfor frivillig arbeid, bruker.

Styreverktøy

– Det vi ønsker, er å ta utgangspunkt i lokallag og mindre organisasjoner, som trenger et system for å håndtere økonomi, medlemslister og dokumenter til generalforsamlinger, sier Eivind Halaas.

– Kort fortalt tar vi hånd om budsjett, økonomi, medlemssystemet, dokumentasjon, styreoppgaver, protokoller, kommunikasjon med medlemmer og betalingsløsninger. Et styreverktøy, og samtidig et demokratisk totalverktøy der alle medlemmer enkelt kan aktiveres og involveres, legger Geir Arntzen Andrew til.

– Ved å koble dette sammen med banken, får du alltid oppdatert oversikt på utestående krav, hvem som er påmeldt arrangementer, og hvem som er medlemmer. Faktisk har vi fått støtte via SkatteFUNN og Forskningsrådet for å lage en portal for vår kundegruppe, forteller duoen.

Staben: Marius Halaas (markeds- og kundekonsulent), Kenneth Amodei (investor og styreleder), Maiken Graesli McNeill (Salgs- og markedssjef) og Erik Haugland Båsen (Onboardingssjef) er fire andre som er med på SmartOrg-satsingen. Foto: SmartOrg

Øker stadig

Andrew påpeker at det å selge til det frivillige markedet, er noe helt annet enn å selge til det profesjonelle markedet. For kunnskapsnivået er det stor forskjell på, i det frivillige. Av den grunn er SmartOrg-portalen bygd opp på en måte som er enkelt å bruke, og forstå. Kundegruppen omfavner alt fra små og mellomstore foreninger og sameier, til store medlemsorganisasjoner med 8.000 medlemmer og 25 lokallag.

– Det var i forbindelse med at jeg var kasserer i en frivillig forening, jeg følte at det må lages et system som er enkelt å bruke, når lag og foreninger skal startes opp og drives. Slik begynte det hele å rulle for åtte år siden, forklarer Eivind.

– Egentlig var det under koronaen at vi fikk utviklet og testet for fullt, og siden 2021 har det vært fullt fokus på å få inn nye kunder. Vi har hittil hatt over 1.200 kunder hvorav 600-700 av dem er på faste årlige abonnement. 50.000 brukere har roller og medlemsprofiler i systemet. Med håndtering av medlemskontingenter for 20 millioner i året. Vi fokuserer på å leve et bra produkt, til en billig penge, sier Geir.

Daglig leder: Geir Arntzen Andrew. Foto: Baard Larsen

Gründertrio

– Vi er nødt til å tape penger i en periode, for å få utviklet produktet samt få inn nok kunder. Og dette var vi klar over ved oppstarten. Kenneth (Nilsen Amodei) var den første eksterne investoren som kom inn, og er i dag styreleder, opplyser Eivind.

– Jarle (Mjåsund) har vært med oss siden starten, som IT-eksperten vår, og er i tillegg med inn på eiersiden. Av de øvrige fem ansatte, er flere av dem rekruttert fra Campus Grimstad og Universitetet. De har vi stor glede av, UiA, og vi har mange studenter som jobber for og med oss med sine master og bachelor-oppgaver, forteller de videre.

Foreninger kan tildele roller og tilganger til medlemmer, slik at den som logger seg inn via appen, kan se årsmøtedokumenter, styre utsending av SMS-er, fakturaer, og oppdaterte medlemslister. For å nevne noe. På enkelte områder er de størst i Norge, som smarte og tilpassede løsninger for velforeninger.

Enkelt: Du kan få tilgang til, og styre mye, via nettsiden. Eller på app-en, som Halaas her viser fram. Foto: Baard Larsen

Frivillighet

– Vår lidenskap i det hele, er frivillig arbeid. Å levere et system som sørger for at de som er aktive i frivillige foreninger og lag, får en enklere hverdag når de skal jobbe sammen. Vi forsøker å støtte opp om den norske dugnadsånden, slik at vi framtiden kan fortsette å dyrke frivilligheten, påpeker gründerne.

– Skal du skal du starte en forening eller stiftelse, er nok vi fremst på å gjøre denne jobben raskest og enklest med våre systemet. Vi er sterkt engasjert i frivillighet lokalt og synes det er ekstra gøy at lokale foreninger som Byselskapet i Grimstad, FOCC (Fevik & Omegn Cycle Club), Grimstad løpeklubb og lokale velforeninger har tatt løsningen i bruk, sier de to gründerene.

– Omsetningen ble doblet fra 2022 til 2023. Og vi regner med en firedobling fra 2022 til 2024. Det tar tid å få opp antallet betalende kunder, men vi er i godt driv nå. Derfor har vi hovedkontor i Arendal, men ansatte på lokale avdelinger i Grimstad og Kristiansand, avslutter Eivind Halaas og Geir Arntzen Andrew i SmartOrg AS.

Gründer: Medeier og styremedlem Eivind Halaas er en av tre som startet opp SmartOrg. Foto: Baard Larsen