Dyrt: Av kjøpsprisen på 76.000 pund ble 10.000 betalt kontant. Resten av kostnaden med å erverve D/T Sarita ble tatt som lån. Kostnadene etter en grunnberøring i Østen rett før jul i 1931, kunne ha knekt ryggen på A/S Uglands Rederi. Foto: Ukjent/Kuben

Hun kunne ha senket A/S Uglands Rederi i 1931

Halvannet år etter at A/S Uglands Rederi ble stiftet 30. juni 1930, ble D/T Sarita påført skader under grunnberøring. Dette skjedde 18. desember 1931.

30. juni 1930 ble A/S Uglands Rederi etablert ved kjøp av tankskipet D/T «Melania». Et skip som så fikk navnet D/T Sarita, etter Uglands kone.

Rederiet skulle etter hvert bli en stor virksomhet med mange skip. Tankeren som ble innkjøpt i 1930 kunne imidlertid fort blitt rederiets eneste og siste skip.

For av kjøpsprisen på 76.000 pund ble 10.000 betalt kontant. Resten av kostnaden med å erverve D/T Sarita ble tatt som lån. Kostnadene etter en grunnberøring i Østen rett før jul i 1931, kunne ha knekt ryggen på A/S Uglands Rederi.

Her ble kostnadene for utbedringer i Østen, som den gang var mye dyrere enn i Europa, anslått til nesten 30.000 pund. Penger som A/S Uglands Rederi ikke hadde.

Største: Av bulkfartøy som rederiet MV Sarita fra 2019, det med høyest kapasitet. Hun har en lengde på 199,90 meter, og 63.597 tonn er maks dødvekt. Også A/S Uglands Rederis første skip, het Sarita. Dette var i 1930. Foto: Ugland Shipping AS

Historien om Johan Milmar Ugland og sørlendingenes satsing på tankfart, er en av flere historier du nå kan høre i KUBENs nye podkast kalt Sjøfartspodden. Aust-Agder museum og arkiv IKS, KUBEN, påpeker at gjennom århundrer har norske skip og sjøfolk krysset verdenshavene. Mange av dem har hatt en tilknytning til Sørlandet, og på KUBEN finner en avtrykk etter flere.

– KUBENs maritime arkiver rommer tusenvis av historier. Fascinerende skildringer av mennesker og skip, og historier om økonomiske gullaldre og dystre krisetider. I sin nye podkast ønsker KUBEN å dele noen av dem. Så langt er det produsert sju episoder, men flere er under planlegging, forteller Gaute Christian Molaug, arkivformidler og pedagog ved arkivavdelingen til KUBEN.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Podkasten publiseres på Sjøfartspodden og er tilgjengelig på de fleste podkastplattformer deriblant Spotify, Google Apple Podcasts og Google Podcasts.