Tøff ryddejobb: Kommunestyret får en krevende jobb med å rydde opp i økonomien. Koronasmellen i næringsliv og arbeidsmarked gjør det enda tøffere. Foto: Martin Haugen

Nå blinker varsellampene som på et tivoli

Hvis det er en tid for å dyrke nøysomhet og prioritere kjerneoppgaver, er det nå. Kjekt-å-ha prosjekter må legges i arkivet. Et av dem gjelder fjerning av trafikkøyer i Grooseveien.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har grunn til å se bekymret ut. Kommunen styrer mot et underskudd på 52 millioner kroner i år. Med en budsjettert inntektsramme på 1,8 milliarder kroner, utgjør det ikke mye. Men alle vet at det er enormt tungt og politisk krevende å kutte tjenester og effektivisere for mange millioner kroner.

Skatteinngangen vil ikke redde skakkjørte budsjetter denne gang. Koronakrisen har lagt en kvelende hånd over aktiviteten i næringslivet, og det er slutt på at lukrativ krafthandel gir ekstra mynt i kommunekassa.

Rådmannen varsler nedbemanning i både oppvekstsektoren og i helse og omsorg. Kommunen har nettopp lagt bak seg en smertefull prosess med nedlegging av Fjære ungdomsskole og Tønnevoldskogen barnehage.

Trafikkøyer: Det har vært mye debatt om trafikkøyene på Grooseveien. Men det koste koste millioner av kroner å fjerne dem. Foto: Kjetil Karlsen

Da er det samtidig riktig å legge til side prosjekter og investeringer som ikke styrker kjerneoppgavene til kommunen. Et av dem som bør ryke nå, er fjerning av trafikkøyer i Grooseveien. I fjor ble det vurdert å bruke 4,5 millioner for å ta bort 11 av 22 trafikkøyer. Nå foreslår rådmannen et kompromiss med å bruke 1,7 millioner for å fjerne fem.

Vi sier dropp det. I dagens pressede økonomiske situasjon hører det ikke hjemme. Det blir umusikalsk. Bilister og syklister må leve med irritasjonen, og heller ta hensyn til hverandre.