Lesernes mening: Grimstad SV ønsker et styrket naturvern i kommunen.

Kommunene forvalter det meste av Norges arealer og er svært viktige for å ta vare på norsk natur.

Grimstad scorer lavt

Sabima, paraplyorganisasjon for de biologiske foreningene i Norge, gjør årlige vurderinger av hvordan kommunene følger opp dette ansvaret. I årets vurdering er det bare sju kommuner som scorer dårligere enn Grimstad.

Vi scorer så lavt blant annet på grunn av utbygging i strandsonen og nedbygging av jordbruksareal. Men det som trekker mest ned er at vi mangler rapportering på mange av temaene Sabima måler oss på.

Det er et nasjonalt krav at kommuner skal digitalisere sine arealplaner og laste dem opp i GeoNorge. GeoNorge er det nasjonale nettstedet for kartdata og annen stedfestet informasjon. Databasen brukes av departementene, Statistisk sentralbyrå og andre til å overvåke og analysere arealbruk i Norge.

Ingen plan

I dag er det bare to kommuner i landet som ikke har lastet opp planene sine i denne felles databasen. Grimstad kommune er en av dem, og dermed blir det vanskeligere å få oversikt over konsekvensene av arealendringene som blir vedtatt her. Dette kan og må vi gjøre noe med. Ifølge Sabima er det relativt lett å laste opp arealplaner i GeoNorge. «Det er kun et tastetrykk».

Men selv uten opplastinger til GeoNorge vet vi at arealplanen vår inkluderer områder som ble regulert til utbygging for lenge siden, men som med dagens kunnskap om naturens tilstand, verdi og tåleevne ikke ville blitt godkjent for utbygging.

Strandsonen: Grimstad kommune kommer dårlig ut, ifølge innsenderne av innlegget. Foto: Martin Haugen

Dyrket mark knapp ressurs

De siste årene har vi for eksempel fått en større bevissthet om verdien av matjord og myr. Dyrket mark er en knapp ressurs i Norge og utgjør i dag bare 3 % av landarealet, men blir stadig viktigere i en situasjon med krig i Europa og stigende matvarepriser. Og myra er viktig for både naturmangfoldet, som en flomdemper og som karbonlager.

Grimstad kommune er i gang med arbeidet med en ny kommuneplan. Dette gir en gylden anledning til å revurdere tidligere omdisponeringer av landbruks-, natur- og friluftsområder. Grimstad SV ønsker en gjennomarbeidet plan som verner om jordbruksareal, strandsonen og andre pressede arealer, som gir mer forutsigbare vedtak blant politikerne og færre dispensasjoner.

Listekandidat: Terje Gjøsæter (SV). Foto: Privat

Arealforvaltning

Grimstad SV ser viktigheten av en arealforvaltning som tar hensyn til de kommende generasjoner. Derfor vil Grimstad SV sikre at:

▪ Kommunen har en aktiv bruk av arealregnskap for å minimere tap av natur.

▪ Ivaretakelse og restaurering av natur skal prioriteres i kommunens planlegging.

▪ Jordvernet styrkes.

▪ Strandsonen vernes for allmennheten i tråd med sentrale føringer, og det blir vanskeligere å få dispensasjon til bygging i 100-metersbeltet.

Nei til vindkraft

Vi vil også verne om Fevikmarka, og vi sier nei til vindkraft i uberørt natur.

Økte klimagassutslipp og tap av biologisk mangfold er to store eksistensielle trusler som må løses i sammenheng.

Derfor er det svært viktig at omstillingen til fornybar energi ikke går ut over naturmangfoldet.

Kathrine I. Johnsen og Terje Gjøsæter,

3. og 4.-kandidat Grimstad SV