Lesernes mening: UngData-undersøkelsens resultater var nedslående, og utfordringene har hatt grobunn i flere år. Det er på høy tid å gi Grimstads elever den trygge og ivaretakende skolehverdagen de har krav på, og få fagarbeiderne tilbake på jobb.

Dagens skolestruktur passer ikke

Det er et faktum at dagens skolestruktur ikke er tilpasset alle elever, da det finnes nok av elever som har behov for bedre oppfølging når det kommer til tilrettelagt læring. Dette gjelder både elevene som har vanskeligheter for å forstå pensum slik det presenteres, elevene som har behov for større faglige utfordringer, så vel som elevene som sliter sosialt. Det er ikke mange år siden flere fagarbeidere ble faset ut av skolen, som har ført til mindre oppfølging, og mer ansvar til de gjenværende lærerne. Dette rammer både elevene som ikke får oppfølgingen de trenger, og de ansatte som blir ilagt enda flere arbeidsoppgaver tiden ikke strekker til for.

Det viktigste steget for å snu akkurat denne problemstillingen, er å øke grunnbemanningen. Med dagens situasjon, hvor det er for få voksne i klasserommet, er det vanskeligere å plukke opp på signaler som foregår, siden læreren fokuserer på undervisningen, som en lærer skal. Fagarbeidere av forskjellig art er en utrolig viktig ressurs å ha nok av i skolen. Det er strengt nødvendig med nok av ansatte som besitter kompetansen de har, for å i det hele tatt oppnå gode relasjoner og lærelyst blant elevene.

Ufrivillig skolefravær

Ufrivillig skolefravær øker, og en høy andel av saker som gjelder dette og annen form for mistrivsel, oversendes statsforvalter. Statsforvalter har ikke et direkte ansvar for å håndtere enkeltsaker om dette, da dette ansvaret først og fremst ligger hos skolen og kommunen.

En lærers ansvarsområde er pedagogikk og didaktikk, med hovedfokus på at alle elevene får lært hva de trenger for å oppnå de satte kompetansemålene.

Å følge opp elevene sosialt blir vanskelig med dagens arbeidsmengde for lærere, og dette rammer først og fremst elevene. Fagarbeidere er godt trent i praktisk pedagogikk, og derfor forberedt på mange utfordringer som kan forekomme.

Deres ansvarsområde er å ivareta eleven, ikke å belære eleven, både i og utenfor skolesammenheng. I enkeltsaker som gjelder ufrivillig skolefravær, er det viktig at eleven har et godt støtteapparat rundt seg, og at tilretteleggingen baserer seg på elevens faktiske behov.

Det er derfor vesentlig at det er nok bemanning i skolen, og at skolen holder et tett samarbeid med fagarbeidere, PPT og kommune. Grimstads skoler er underbemannet på alle disse områdene, som gjør at disse samarbeidene i mange saker ikke skjer.

Med andre ord har vi svaret på hvorfor så få enkeltsaker faktisk blir løst, siden de rette verktøyene ikke er til stede. Verdifull tid for elevene går tapt mens man venter på hjelp fra andre instanser som aldri kommer. Dette er helt uholdbart.

Fevik skole har slitt

Fevik skole har slitt med både plassmangel og mangel på fagarbeidere. Det er også en større andel elever med 1-1-vedtak som ikke får vedtakene oppfylt grunnet dette. Dette er ikke skolens feil, det er villet politikks konsekvens i praksis, da oppvekstsektoren ikke har langt nær de ressursene de faktisk har behov for å ha, for å oppfylle kravene. Det er også varslet at Frivoll skole vil ha lignende problemer når høstens skolestart begynner.

Dette er noe som ikke er forsvarlig å la fortsette, da det rammer alle på skolen. Vi i Rødt Grimstad er derfor tydelige på at kommunen må øke grunnbemanningen utover minstenorm, blant annet i form av å styrke PPT og sørge for å øke lærertettheten så flere fagarbeidere, miljøterapeuter og psykiatriske helsearbeidere kommer inn.

På denne måten vil alle ha sine klare ansvarsområder, og elevene vil følges opp, fremfor å glemmes. Dagens situasjon fører til at mange elever ikke blir fulgt opp, enda dette bryter deres rettigheter. Dette skjer ikke fordi det er mangel på vilje, men fordi det rett og slett er for få ansatte. Elevers trivsel og læring går hånd i hånd, og det er på høy tid at dette blir tatt på alvor.

Tyra Felberg Valle og Unni Wold, Rødt-kandidater i Grimstad