Lesernes mening: Vi er skuffet over et særdeles dårlig lønnsoppgjør. Grimstad kommunes administrasjon og politikere ga KS mandatet de trengte for å ikke komme lærerne i møte. Dette førte som kjent til streik som endte opp i tvungen lønnsnemd som ble avgjort på svært tvilsomt grunnlag. Kommunen har spart 2,7 millioner kroner i lønnsmidler på grunn av streiken.

Mange lærere føler de ikke har kapasitet eller motivasjon til å stille som sensorer ved muntlig eksamen denne våren, derfor ble det for få lærere som meldte seg frivillig innen fristen. Å være sensor er ekstra arbeid, og utenfor vår arbeidsinstruks. Hvordan løser kommuneadministrasjonen dette? Fredag den 24. mars fikk vi beskjed at dersom ikke nok lærere melder seg som sensor for nabokommuner innen påfølgende mandag, blir vi beordret av kommunen til å utføre sensoroppdrag internt i kommunen.

Dagen før, fredag den 23. mars fikk vi e-post fra kommunalsjef for kommunikasjon, kultur og næring om at vi må slette TikTok og Telegram på våre private mobiler. Tik-Tok er nok ikke det største problemet for oss, men problemet er at arbeidsgiver visker ut skillet mellom jobb og fritid ved å bestemme over vårt private digitale utstyr. Hvordan kan kommunen ha råderett over ansattes private mobiler og annet utstyr som vi betaler av egen lomme? Lærere og miljøarbeidere må bruke privat mobil på jobben hver dag til blant annet innlogging på jobb- PC og til de mange digitale plattformene vi er pålagt å bruke daglig for å kunne utføre jobben vår i skolen. Dette har blitt innført uten at ansatte har blitt spurt eller hatt noe innflytelse på det.

Mange kontaktlærere, faglærere og miljøarbeidere svarer elever og foresatte på henvendelser via Teams, e-post og Visma døgnet rundt fordi appene er lagt inn på mobilen. Mange av oss har nemlig lastet disse appene inn på privatmobilen og er dermed tilgjengelig utenfor arbeidstiden. I tillegg tar lærerne med mobilene sine når vi tar med elever på tur, av sikkerhetsmessige årsaker. Vi har ved flere anledninger gjennom Utdanningsforbundet bedt om å få en liten økonomisk kompensasjon for mobilbruk i forbindelse med arbeidet, men dette er blitt avvist gang på gang.

Ved stadige innstramninger i skolebudsjettet i Grimstad, kreves det mye mer av oss som jobber for å gi barn og ungdom en trygg og meningsfull skolehverdag. Vi opplever at vår fleksibilitet, arbeidsinnsats og velvilje blir møtt med tvang, pålegg og lite anerkjennelse. Hvor langt skal strikken strekkes? Summen av alt det ovennevnte fører til at det er tungt å være lærer i Grimstadskolen.

Klubben, Utdanningsforbundet, ved Grimstad ungdomsskole

Sonia Nefzaoui Nakbi og Cathrine Flatebø