Lesernes mening: I Grimstad kommune har vi vår egen kjøkkentjeneste som leverer mat til sykehjemmene, heldøgns omsorgsboliger, hjemmeboende, og fra høsten av også til Kvalifiseringstjenesten. I tillegg levers mat til ansatte gjennom møtemat og kantiner.

Kjøkkentjenesten vår etterstreber å lage all mat fra bunnen av på hovedkjøkkenet på Frivolltun. Gjennom en 7 ukers meny tilbys alternativ rett hver dag, og spesialkost og ønskekost levers til dem som trenger det. Det benyttes ferske råvarer, og kjøkkenet maler sitt eget korn og har ansatt egen baker som baker alle brød hver dag, kaker og andre bakervarer. Det er god kompetanse i kjøkkentjenesten med faglærte kokker, faglært kjøttskjærer og solid kompetanse innenfor ernæring.

Nødvendig med tilstrekkelig kapasitet

Dette er veldig bra. Det vi må ha fokus på fremover er å opprettholde en god tjeneste og øke fokuset på god kvalitet og god matomsorg ved at vi sørger for å ha tilstrekkelig kapasitet også når vi nå er i gang med å etablere flere sykehjemsplasser.

I statusrapport for eiendomsmassen for Helse- og omsorg fremkommer det at produksjonskjøkkenet på Frivolltun bo- og omsorgssenter er lite i forhold til dagens drift. Kjøkkenet trenger mer plass, bakeavdelingen bør flyttes ut til et tilstøtende rom, og kjøle- og frysekapasiteten vil også på sikt bli for lav.

Derfor vil Grimstad Høyre løfte dette frem, slik at vi ikke kommer i en situasjon der vi har for lav kapasitet til å levere god mat av høy kvalitet til våre beboere på institusjoner og hjemmeboende når behovet øker.

Ordfører: Beate Skretting i Grimstad Høyre skriver at Høyre går til valg for god matomsorg i omsorgstjenesten. Foto: Helge N. Olsen

Viktig for å opprettholde god helse

Når fokuset i helse- og omsorgtjenestene fremover dreies mot at flere skal bo hjemme lengere, så mener vi også det er behov for å øke tilbudet med hjemlevering av mat til dem som ønsker det. God og riktig ernæring er viktig for å opprettholde god helse, og dette vil vi løfte frem som et av satsningsområdene i denne sammenheng.

Da må også kapasiteten være tilstrekkelig til at kvaliteten opprettholdes. Både på maten og på serveringen. Derfor vil vi også se på om vi kan innføre matverter på våre institusjoner, noe vi per i dag ikke har. De ansatte som serverer mat til beboere på våre institusjoner, har stort fokus på å skape hyggelig og gode rammer rundt måltidet og på å følge opp at den enkelte får i seg tilstrekkelig næring.

– Mer enn grunnbemanning

Dedikerte matverter kan styrke dette ved å også være et mellomledd mellom institusjon og kjøkkentjenesten og på den måten øke kompetansen i sluttleddet ved matservering. Dette vil også kunne være et bidrag i arbeidet med å se på oppgavefordeling i tilknytning til arbeidet med å møte behovet for helsepersonell fremover. God kvalitet i omsorgtjenestene våre handler om mer enn økt grunnbemanning. Det handler også om å ha kompetanse og bredde på de faggrupper som til sammen utgjør helheten i tjenestene kommunen leverer.

Fremtidsrettet

Økt fokus på mat er et godt forebyggende tiltak som gir helsemessig gevinst. Derfor vil Grimstad Høyre se på behovet for utvidelse av kjøkkentjenestens kapasitet, slik at dette henger sammen med utvidelsene av flere sykehjemsplasser. På den måten kan vi også skape en fremtidsrettet tjeneste som kan møte behovet for valgfrihet av matutvalg, ulike matkulturer, tidspunkt for bespisning og utvidet mattilbud. Vi må også sikre et godt tilbud til hjemmeboende slik at de får nok og riktig mat, og at de som leverer og serverer maten kan bistå de som har behov med måltidet. God matomsorg er en viktig del av helheten i omsorgstjenestene våre.

For Grimstad Høyre

Beate Skretting

ordfører/ordførerkandidat