Nå helt på tampen av året kan vi slå fast at mye av det som preget 2022 fulgte med videre i 2023.

Blir Putin snill?

Internasjonalt er verden bare blitt mer urolig og polarisert, både mellom stater og politisk i internt i enkeltland. Se bare på høyrekreftenes fremmarsj i europeiske land som Tyskland og Nederland, for et par eksempler.

Russlands krig i Ukraina fortsetter, mens Vestens støtte til ukrainerne dessverre viser svakhetstegn. Tror vi Putin blir snill hvis vi trekker oss tilbake? Nei, vi gir ham snarere rett i hans spådom at vi ikke står løpet.

I Midtøsten har vi fått en brutal krig i Gaza etter Hamas’ voldsomme terrorangrep på sivile israelere 7. oktober. Men det var ikke nok til at norsk UD ville tillate kong Harald å sende kondolanse til Israel. Det taler for seg.

Velgerne lengter til 2025

Her hjemme biter renteøkninger og dyrtid for vanlige folk. Fortsatt nedtur for regjeringen Støre og et skrumpende Ap på under 20 prosent.

Og aksjeskandalen til Erna Solbergs ektemann, Sindre, har bare beskjedent redusert Høyres velgeroppslutning, som fortsatt ligger på rundt 25 prosent. Det kan tyde på at velgerne lengter til stortingsvalget september 2025.

Sterkt samarbeid

I høst var det kommunevalg, og Beate Skretting (H) sikret seg ny tillit og fortsatte som ordfører. Hun har snekret et sterkt samarbeid med KrF, Frp, Venstre og Sp. Det viste seg konkret i behandlingen av årets viktigste dokument, nemlig budsjettet. Der samlet de seg om en reversering av en rekke kutt i skole og barnehage. Det fikk også støtte av de to nykommerne i kommunestyret, Konservativt og INP.

Det er trange tider for opposisjonen, ledet av Ap.

Utbygging engasjerer

I Grimstad er det fortsatt lokale utbyggingssaker som preger det offentlige ordskiftet. Folk har et dypfølt engasjement for byen sin, og spesielt det gamle sentrum og havneområdet. Det så vi igjen under behandlingen av Torskeholmen-utbyggingen som nå går inn i en ny fase. Den offentlige høringen, som nylig ble avsluttet, ga over 60 innspill. Siste ord er ikke sagt i den saken, og utfallet er fortsatt åpent.

At det er en sak som Torskeholmen, som preger den offentlige debatten, viser at vi heldigvis bor i et fredfylt hjørne av verden. Det kan vi være takknemlig for.

Vi i Adressa ser med entusiasme frem til å følge små og store saker i Grimstad i året som kommer.

Vi ønsker alle våre lesere et riktig godt nytt år!