Lesernes mening: Vi ønsker en faglig debatt om strømming i idretten velkommen. Men den bør basere seg på fakta, ikke på antagelser. Stine Sofies Stiftelse fremsetter en rekke antagelser og påstander om strømming som de ikke har belegg for. Det har vi behov for å rydde opp i.

Forekommer allerede

Stine Sofies Stiftelse advarer mot filming av barn i idretten. Problemet er at det i dag allerede forekommer utstrakt filming av barn i idretten. Mye legges ut på sosiale medier, og vi har lite eller ingen kontroll. Norsk idrett ønsker nå å få filming i idretten inn i trygge og mer kontrollerte former. Dette gjøres i samarbeid med store seriøse aktører som TV 2 og Amedia og gjennom deres selskap MyGame.

Juridisk rådgiver i Stine Sofies Stiftelse, Endre Bendixen, har skrevet et leserinnlegg der han advarer foreldre mot at private aktører setter opp kamera i haller og på idrettsarenaer. Bendixens artikkel inneholder en rekke antakelser og påstander som han ikke har belegg for. Vi ønsker derfor å rydde opp i hva som er bakgrunnen for at seks av de største norske særforbundene inne idretts-Norge, inkludert Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund – sammen med MyGame, TV 2 og Amedia – ønsker å strømme lokale breddekamper fra lavere divisjoner.

Øke interessen

Strømming av breddeidretten er en del av totalsatsningen som idretten, TV 2 og Amedia har satt i gang for å øke interessen for norsk idrett. Sammen med de største norske særforbundene, har TV 2, Amedia og idretten engasjert MyGame for å lage et trygt og enkelt strømmetilbud som skal løfte frem den store bredden i lokalidretten i hele landet.

Så langt har strømming av breddeidretten stort sett foregått på sosiale medier, uten noen form for kontroll eller hensyn til personvern. Det finnes i dag en rekke kamera i norske idrettshaller. Aktørene som står bak disse kameraene har ikke forholdt seg til idrettens retningslinjer som ble vedtatt i sommer.

Det som skjer nå, er at flere av de største norske særforbundene forsøker å få filmingen inn i mer kontrollerte former. Norges idrettsforbund har utviklet strenge retningslinjer for filming. I tillegg har de seks særforbundene inngått medieavtaler som gjør at det kun er bestemte aktører som kan filme fra breddeidretten. Det er vi i MyGame, TV 2 og Amedia, som skal løse dette oppdraget for idretten.

Følger strenge regler

Vi følger retningslinjene til Norges idrettsforbund. Retningslinjene og personvernsløsningene vi følger er av de strengeste i verden innen sin kategori.

Det kan kun strømmes fra kamper fra årsklasse 15 år. Filmingen fokusere kun på selve spillet. De viser bare avstandsbilder, vi fokuserer ikke på enkeltspillere. Alle har rett til å reservere seg mot å bli filmet eller bli navngitt. Dette kan man gjøre anonymt. Reservasjon krever ingen begrunnelse. Ingen kamper med spillere på hemmelig adresse blir filmet. Det er strenge regler for hvor lenge kamper kan lagres. Det er utviklet en totrinns sikkerhetsnøkkel som gjør at kameraene kun kan være i bruk under aktiv kamp. Kameraene er koblet til idrettens egne datasystemer. Kun når en kamp er programmert på forhånd, kan et kamera slås på, og det må da startes manuelt av en klubbrepresentant.

Skremselspåstander

Bendixen og Stine Sofies Stiftelse har i flere kronikker fremmet skremselspåstander hvor de hevder at «Ved å tillate filming på sine arenaer, så har kommunene åpnet opp en ny kanal for mobbere». Stiftelsen har ikke belegg for å påstå dette. Antagelsen er heller ikke i tråd med det idretten og andre organisasjoner frykter. Det er den uregulerte filmingen disse frykter. Den filmingen man ikke har kontroll på.

Redd Barna uttalte til NRK tidligere i år at «Vi ser det filmes svært mye allerede. Det [altså idrettens strømmeinitiativ] kan være et mulig tiltak som kan sikre barn i større grad.»

Stine Sofies Stiftelse skriver også at «På strømmetjenesten vil det sitte kriminelle overgripere, trygt i sofaen hjemme, og speide etter noen å misbruke.» Dette er også en påstand som tas ut av luften, og som ikke tar høyde for at det allerede strømmes mye ulovlig og uregulert fra norske idrettsarenaer. Det er altså denne filmingen vi har aller minst kontroll på. Det er ikke ulovlig for privatpersoner å filme i norske idrettshaller, men det er ulovlig å publisere innholdet. Vi vil sørge for at vi har mer kontroll på innholdet som publiseres, og vi viser oversiktsbilder med fokus på spillet, ikke enkeltutøvere.

Sette seg inn i prosjektet

Bendixen skriver også at «Ingen snakker om risikoen som foreldre og barn tar når klubben sender barna på nett». Men heller ikke dette er sant. De seks særforbundene som i dag ruller ut kamera i idretts-Norge har hatt flere dialoger rundt dette. Norges idrettsforbunds retningslinjer er en konsekvens av slike samtaler, og det ble nylig gjennomført et seminar der dette temaet stod på agendaen. Seminaret er åpent og ligger ute på Norges Fotballforbunds nettsider.

Stine Sofies Stiftelse oppfordrer foreldre til opprør mot prosjektet, og ber om at så mange som mulig går inn og reserverer ungdommer mot at de kan strømmes. Det står alle fritt til å gjøre.

Vi oppfordrer foreldre til å sette seg inn prosjektet. Snakk med din lokale klubb eller din lokale idrettskrets, eller de norske særforbundene som representerer din klubb.

Vi har så langt vist over 4000 kamper fra lokale håndball- og ishockeykamper. Vi har knapt fått noen klager. 70 prosent av våre brukere er foreldre til spillere. De resterende brukerne er stort sett spillere, trenere, dommere og besteforeldre. Det er disse vi ønsker å engasjere. Disse og alle som ikke har muligheten til å komme seg på kamp.

Vi tror ikke vi vil få slutt på strømmingen i breddeidretten, men vi kan få mer kontroll, og skape en større bevissthet rundt hva som er lov og ikke.

Lars Setsaa, administrerende direktør i MyGame