Tett: De gode stedene var det fullt av våler på. Foto: Baard Larsen

Vår reporter Baard Larsens alter-ego, «Mann 45», skriver her om starten på årets jakt på havets kardinal, hummeren. Av noen også omtalt som det sorte gull.

KOMMENTAR: I det hummerfisket starter, er det litt over 260 personer som har registrert seg for å fiske etter kardinalen i Grimstad. Og noe over 500 i Arendal. Femte oktober er tallet økt til henholdsvis 314 og 585 personer.

Mann (45) har båten ved Kokkeplassen, hos Bjørn og Wenche Bakke, så hadde vi holdt oss i hjemligere farvann, ville konkurransen har vært nesten. Men. Det var i Arendal «karrieren» startet for 36 år siden.

Vått: Etter et par dagers finvær, kom vind og regn. Da er det bare å ta inn teinene som var utaskjært. Ellers ryker de gjerne i «teinedansen». Foto: Baard Larsen

Feiget ut

Noen sier at «Det finnes ikke dårlig vær. Bare dårlige klær». Vel. Etter å ha sett hvordan skumtoppene og bølgene var utenfor Kunnskapshavna i Arendal i 7-tiden 1. oktober, slo HMS-genet fort inn. Her var det bare å utsette turen til sjøs med den 15 fots GH de lux-en, med kodenavn «Golf 00».

Sju timer senere ble kursen satt mot Tromøysund, Galtesund og enkelte holmer og skjær utenfor Arendal. Fortsatt hadde mange ikke tatt turen ut, så Mann (45 ) tenkte at her var sjansen stor for å få dumpet de ti teinene på steder vi viste det var gode muligheter for fangst. Her gikk jeg på en smell.

Nesten: Hummer er hummer. Men trollhummer er definitivt ikke hva vi har jaktet på. Foto: Baard Larsen

For noen har tydeligvis mer «baller» til å gå ut i dårlig vær, eventuelt større og mer sjøsterk båt. De plassene som jeg sammen med fiskekompis Larsen, også kjent som kokke-Larsen, hadde blinket ut, var allerede opptatt. Å sette kloss inntil andre teiner, eller nær våler som tilhører yrkesfiskere, er for dumt.

Lykke

Etter å ha fått satt noen teiner i Tromøysund, og noen teiner litt nærmere Merdø, var det bare å be en stille aftensbønn om at det gikk noen svarte i teinene. Søndag 2. oktober kom, med strålende vær, og det tok ikke lang tid for båten var i bevegelse mot teinene. Hummer ble det mange av, men ikke alle av «rett» type. Noen var trollhummer, noen for små og en for stor.

Ja: Årets første kardinal blir loggført. Rett over minstemålet, og stor stas. Foto: Baard Larsen

Men siden det var meldt greit vær, spesielt med tanke på vind og bølger, både mandag og tirsdag, valgte Larsen & Larsen å flytte noen teiner utenfor Merdø-området. Det er ikke så mange som hadde satt i 8.30-tiden, så optimismen var stor på vei hjem denne søndagen. Forskjellen på optimisme og realisme i hummerverden, kan være stor.

For mandagen kom, med greit vær. Og de teiner som var utaskjærs ble først trukket. Bortsett fra alt for mange krabber, som kan tyde på at det ble satt på feil sted, var det null hummer. Kun noen av typen over, som absolutt ikke er å spise. Men innaskjærs, der slo en gammel traver av et hummersted til. Nesten 29 centimeter klager vi ikke på.

Flott: Det gjelder å ta vare på de gode opplevelsene til sjøs. Med eller uten hummerfangst. Tidlig soloppgang ved Torungen fyr, er aldri feil. Foto: Baard Larsen

Noe bør gjøres

Noen forteller om så vel en halv hummer på teina, som en hel hummer på teina. Det er bare å innse at sjansen for å vinne i Lotto er større enn av dette klares i løpet av sesongen. Om ikke det skjer noe radikalt i løpet av de tre ukene som er igjen, før båt og redskap tas på land. Riktignok har det blitt hummer også tirsdag og onsdag, men de har akkurat vært under måls.

Kanskje om jeg hadde målt Carapax, og ikke lengden, så kunne et par av dem ha havnet i sanketeina. Men førstnevnte målemetode er nok ikke så velkjent, ei heller hos oppsynet. Så det er like greit å holde seg til samme mål som alle andre. Lengde over 25 centimeter, men ikke over 32 centimeter. Og de med utvendig rogn må selvsagt også kastes ut i sjøen igjen.

Solid: Når lengden nærmer seg 30-tallet, øker selvtilliten. Dog gikk det ikke lenge før den fikk en knekk. Foto: Baard Larsen

Når disse linjer skrives torsdag etter at morgentrekket er unnagjort, så har ikke hummerne i sanketeina fått noen flere å prate med. Høvdingen i familien påpeker at det er jo ikke slik at selv om det var mye hummer på noen steder på sommeren, så står den svarte i kø på høsten for å komme i teina. Gamlefar har fisket hummer lengre enn jeg har levd, og mener på at det kan være feil bunn eller for mange som har fisket der allerede, som er noe av forklaringen.

Bjørnen og skinnet

– Selg ikke skinnet før bjørnen er skutt, har kokke-Larsen sagt gang på gang. For undertegnede har, med basis i overdreven tro på egen fortreffelighet, fastslått at det ikke kan være noe problem å få fylt sanketeina med 16 hummer før min mor fyller 70 år og har selskap den 22. oktober. Prestasjonsangsten kryper stadig nærmere og nærmere, jo flere bomturer som kommer.

Agn: Saltet makrell trekker til seg hummeren, og er en gammel klassiker som mange foretrekker. Foto: Baard Larsen

Men jeg lever bokstavelig talt i håpet. For i fjor tok det seg litt opp etter en uke, og foruten to dagers jobb denne uken, og helgevakt, er det på ny friuke. Da skal det brukes enda mer tid på å finne de «gode» plassene for å sette teinene. Klarer jeg et snitt på en hummer om dagen de neste to ukene, så blir det nok til både mor, far og hummerkalas med kokken. Kniper det, så har jeg hørt rykter om at «surstrømming» fra Sverige kan være en løsning.

En annen løsning, for å få opp bestanden, innebærer derimot kraftig lut. Hva med å forby hummerfiske for fritidsfiskere i fem år. Dette, kombinert med forbud mot å sette teiner grunnere enn 25 meter om sommeren, kan kanskje gjøre sitt. Og så burde politibåten være aktiv lengre enn til starten av august. Hadde politiet bemannet denne ut oktober, og kjørt mye kontroller, ville vi garantert ha sett en sterk nedgang i ulovlig fiske.

Nedtur: Så langt er det ikke fått det utbyttet av hummerfisket som man håpet på. - Godt du ikke skal leve av dette fisket ditt, humrer kokke-Larsen. Foto: Baard Larsen

Skatt?

Ettersom regjeringen er så glade i beskatning av naturressurser, den såkalte grunnrenten, så kan de sikkert få inn noen tusenlapper på å beskatte «fordelen» vi har med å kunne hente gratis hummer i sjøen. Bare nevner det som et lite tips, Støre og Vedum.

Den som tjener godt på fisket mitt, er i alle fall OK Marine i Kristiansand. Her er det kjøpt flere teiner i år, samt flaggbøyer og tau. Og så ryker det noen kroner i måneden på abonnement hos Innomar, ettersom deres geniale smartbøye prøves ut på en av teiene. Noen kan i alle fall være fornøyd, uansett hva fangsten blir. I mellomtiden får jeg bare leve i håpet. Og satse på et velsignet hummerfiske ut oktober.

PS: Etter nok et nederlag torsdag, er fagekspertisen engasjert. Så høvdingen blir med ut på neste trekk, for å hjelpe med å sette teinene på det som i teorien skal være hummerhabitater. DS.

Ettertraktet: Vi har fått veldig mye tinnhummer i havfisketeinene i år. Og noen hummer, etter at teinene ble ombygd for hummer. Foto: Baard Larsen