Lesernes mening: Det strammer seg til, og det er alvor. Vi ser det i innleggene som legges ut i sosiale medier og vi ser det i Adressa. Valgkampen preges av saker om utbygging generelt og om Torskeholmen spesielt. Høyresidens politiske ringrever støvsuger «nei-partienes» valglister og formidler informasjon i egne rekker om hvem som er så utbyggings-villige at de kan kumuleres. Det er lokalvalg og utfallet kan rokke ved Grimstads identitet. Det er svært mye som står på spill.

Innlegget til Venstre torsdag 23. august er først og fremst et angrep på «nei-partiene», men oppleves som et angrep på de av oss som har argumentert for at Havneplanen er den beste garantist for en utbygging som tjener byen, havna og innbyggerne best. Så langt vi har sett og hørt har alle de såkalte «nei-partiene» vært tydelige på at Havneplanen er det beste alternativet for utbygging, mens Venstre karakteriserer «nei-partienes» omtalte alternativ som løst og lite realistisk.

Får kritikk: Venstre, her representert ved Øystein Haga (til venstre), Arnt Gunnar Tønnessen og Anne Midtlien, får nå, sammen med KrF, kritikk for forslaget sitt om utbyggingen av Torskeholmen. Foto: Kjetil Karlsen

Dette har skjedd i saken

Er dette en god karakteristikk av vår tids mest gjennomarbeidede plan? Det tok 14 år fra den ble påbegynt i juni 1998, forberedt av havneplanutvalget, sendt ut på høring i 2011, til den ble vedtatt av et enstemmig kommunestyre i 2012. Ordfører Antonsen (Venstre) karakteriserte planen som visjonær. Han sa: "Det er blitt en plan som tar vare på byens historiske kvaliteter inn i en ny tid. En plan for mange år fremover."

Det er ingen tvil om at Venstre og KrF bidro til vedtaket i juni 2023 som nå skal på høring. Venstre roser egen innsats og beskriver høringsforslaget som en moderat utbygging og en halvering i forhold til de mest omfattende forslagene.

Det er god grunn til å minne om at høringsforslaget er ekstremt stort i forhold til «nei-partienes» alternativ, Havneplanen. Holmens areal på ca. 6.500 kvadratmeter blir omtrent doblet og volumet på bygningsmassen blir en massiv barriere midt i havna. Det hjelper ikke stort at antall etasjer reduseres til to på nytt fiskeutsalg og på husrekken mot Biodden. Antall leiligheter i høringsforslaget er omtrent identisk med PFA1-alternativet som er utgangspunktet. 39 leiligheter er redusert til 30–35 ifølge Venstres ordførerkandidat.

Når Venstre bruker de mest omfattende forslagene der holmen var utvidet til 15.000 kvadratmeter og bygningsmassen 20 meter høy, vil selvsagt enhver reduksjon kunne omtales som moderat, og en gave til folket. Dette er å snu hele argumentasjonen på hodet. Referansen må være noe alle kan forholde seg til – dagens situasjon hvor Havneplanen gir de formelle rammene.

Havneplanen

Havneplanen gir muligheter for en moderat utbygging. Alle andre foreslåtte alternativ fremstår som massive volum som vil endre byen og havna for all fremtid. Høringsforslaget som KrF og Venstre sto bak, er den største inngripen i Grimstad havn gjennom alle tider. Forslaget bryter radikalt med alt som er sagt og vedtatt i tidligere planer om utbygging på Torskeholmen.

Venstre skriver at det virker litt rart at noen vil ha et NYTT prinsipp om at folk IKKE skal bo på Torskeholmen. Dette er feilinformasjon fra Venstres side. Havneplanen hjemler prinsippet om at ingen skal bo på Torskeholmen. Med Venstre-ordføreren i førersetet ble dette prinsippet knesatt i 2012. Det blir useriøst når Venstre harselerer med partier og innbyggere som forholder seg til en områdeplan.

Venstre, KrF, H og Frp forsøker å få det til å høres ut som at de som støtter Havneplan-alternativet ikke forstår hvilken gavepakke høringsforslaget er. Det rimer godt med hva utbygger sa til Agderposten i juni. «De (Havneplan-tilhengerne) forstår ikke byens beste».

Omstridt: Hva som skal skje med Torskeholmen, er fortsatt omstridt. Foto: Baard Larsen

– Hvorfor underkommuniserer Venstre?

Hvorfor underkommuniserer Venstre Havneplanen, en plan som forplikter kommunen som utbygger (GEU) og skal gi alle forutsigbarhet om hvordan Torskeholmen skal utvikle seg? Hvorfor har Venstre og noen andre partier drevet planlegging i åtte år i strid med den juridisk bindende Havneplanen? Er ikke det å kaste bort tiden, drive med omkamp og skape uro og konflikt i befolkningen?

Dersom GEU hadde løftet fram Havneplanen og gitt oss gode forslag til utbygging i tråd med den, hadde vi kanskje hatt en holme i dag med gode næringstilbud, badeanlegg/parkområde, et maritimt seilskutemiljø rundt Solrik og spisesteder på solsiden i et oppgradert og restaurert Fiskernes salgslag. I stedet har vi hatt en kostbar åtte år lang urban runddans der høyresiden har unnlatt å ta konsekvensene av forslagene på alvor i håp om å få en utbygging uten kostnader for kommunen.

Får kritikk: Både Kjetil Glimdal (KrF) (t.h) og Arnt Gunnar Tønnessen (V) får nå kritikk av fire innbyggere for forslaget de fikk igjennom om Torskeholmen. Foto: Martin Haugen

Anbefaler støtte til disse partiene

Når vi nå står foran et valg og samtidig ser hvilke utfordringer Grimstad står overfor, er det av stor betydning at vi gir vår stemme til det partiet og de politikerne som vi mener byen er best tjent med. Skole, eldreomsorg, helse og miljø, vil alltid ha prioritet foran utbyggingssaker, kulturminner og strandsone. Men når «ja-partiene» vil sette i gang en utbygging på Torskeholmen som til de grader rokker ved havn og by, identitet og historie, da er det av stor betydning at vi sier fra og at stemmeseddelen brukes. Det er for sent å velge annerledes når Fiskernes salgslag er jevnet med jorden og lys- og propellstøy tar nattesøvnen fra beboerne på Biodden fordi mottaket er flyttet. Det er for sent å angre når Torskeråkk ikke kan arrangeres på holmen fordi det bor folk der. Det er også altfor sent å velge et annet parti når båtturistene reiser til våre nabobyer fordi gjestehavna er blitt altfor liten og byens sjøside er skjult bak et bygningsvolum som vil ta oppmerksomheten fra alt vi ellers er så stolte av og glade i.

Valget gir oss muligheten til å endre retning, men da må vi kanskje bruke stemmeseddelen annerledes enn vi pleier. Din stemme kan være avgjørende for hvordan havna vil se ut om få år. Det er opp til oss alle.

Det er mange svært dyktige folk på listene og politikere fra Sp, Ap, SV, MDG og Rødt har forstått at havneplanen kan gi en meget god utvikling av Torskeholmen til glede for oss alle. Vi håper dette synker inn innen 11. september

Godt valg.

Kjersti Tomine Astrup Peter Lukas Ragnar Theis Holvik Dag Wirak