Lesernes mening: Vindkraft er ekstremt dyrt og dårlig

I GAT den 27. juli skriver redaktøren i en lederartikkel at «Vindkraft er ingen holdbar løsning på verken energikrise, naturkrise eller klimakrise, men kan snarere forverre dem alle». Enklere og riktigere kan det ikke sies.

Etter den tid har flere partier i Grimstad gått inn for vindkraft til lands, til havs og langs veier og på industriområder, selv om undersøkelser har vist at omtrent 60 prosent av befolkningen i Grimstad er mot vindkraft. Det skal bli spennende å se effekten av det i valget 11. september. Godt vi har flere partier å velge mellom som er klare motstandere av vindkraft.

Ødelegger naturen

Vindkraft ødelegger naturen og dreper fugler og insekter. Lavfrekvent lyd og blinkende lys forstyrrer folk i kilometers avstand. Storskala vindkraft er ikke bærekraftig og det er dyrt. Tyskland og Danmark har satset på vindkraft og har verdens høyeste strømpriser.

Innleggsforfatter: Arne Kristian Skiftenes mener at standpunktet for behov for økt elektrifisering av Norge ikke har noen forankring i klimavitenskapen. Foto: privat

Subsidiering

Regjeringens Utsira-prosjekt med tre vindparker skal finansieres med skattebetalte subsidier.

Hvert av disse prosjektene vil koste over 83 milliarder kroner. I følge tall fra DNV, vil et realistisk anslag for vindkraftanleggene være en strømpris på 1,50 kroner pluss moms per kWh gjennom hele levetiden til anlegget, mens det i verste fall kan stige en pris på hele 2,11 kroner.

Europower anslår at med en strømpris på 70 øre, vil så mye som halvparten av kostnadene bli dekket av subsidier. Det innebærer 3 milliarder kroner årlig i prosjektets levetid, for 4,4 TWh strømproduksjon i året. Dette beløper seg til en samlet kostnad på 250 milliarder. Småpenger for vindkraftbaronene.

Ingen klimakrise

Vi har heller ingen klimakrise. Alt vi opplever av vær og uvær har menneskene opplevd tidligere.

I tiden etter siste istid for 11.500 år siden var temperaturen høyere enn i dag i 50 prosent av tiden. For 4.000 år siden var Skandinavia isfritt. Menneskene har trolig bidratt noe til den beskjedne oppvarmingen vi har opplevd etter den lille istiden, men det er helt umulig å tallfeste dette. Våre utslipp har bidratt til et økt klimapåtrykk som svarer til rundt 1 prosent av klodens energibalanse. Lite trolig at dette er katastrofalt.

Lokal utbygging: Risdalsheia i Øvre Landvik har vært utpekt som område for utbygging av vindmøller. Foto: Johnny Foss

Pseudovitenskap

Dr. John Christy har vist at klimamodellens temperaturfremskrivninger feiler grovt. Dr. Ross McKitrick har påvist feil i de metodene IPCC bruker til å koble karbonutslipp til ekstremvær. Statistikk fra FN (2020) viser at antall klimarelaterte skader i perioden 2000 – 2019 har en synkende trend.

Nobelprisvinner i fysikk 2022 John Clauser sier: «Vi er fullstendig oversvømt av pseudovitenskap». Han mener at objektiv vitenskap er blitt ofret til fordel for politikk. Sterke ord.

Elektrifisering

Dette viser at det påståtte behovet for økt elektrifisering av Norge ikke har noen forankring i klimavitenskapen. Vi kan klare oss godt med oppgradering av eksisterende vannkraft. I dag lanserer regjeringen elektrifisering av Melkøya basert på konsesjoner til vindkraft og nye store overføringslinjer som ikke er konsesjonsbehandlet.

Equinor skal få bruke ineffektiv elektrisitet å kjøle ned gass så den blir flytende, og frakte den sammen med CO2 regnskapet ned til Europa. Dette er det grønne skiftet nattsvart. Dette er klimamål ad absurdum. Protester internt i regjeringspartiene og fra sametingsfolk har allerede kommet på lufta. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut i valget 11. september.

Hjelper ikke: «Kina og India bygger stadig ut fossil energi», påpeker Skiftenes i innlegget. Han påpeker at det ikke vil betyr noe for det globale klimaet om Norge kutter utslipp.

Bygger ut fossil energi

Om Norge i dag kutter alle utslipp, vil det ikke påvirke klimaet. Dette plikter vindkraftspartiene å fortelle sine velgere.

Kina og India bygger stadig ut fossil energi for de prioriterer sikker og rimelig energi for befolkning og industri. I tillegg kjører flere og flere land på med bestilling av SMR kjernekraftreaktorer (small modular reactors). Frankrike planlegger 14 nye slike reaktorer. Japan restarter gamle nedlagte atomkraftverk.

Norge, som har mer enn nok av vannkraft, skal ødelegge natur og økonomi med vindkraft. Forstå det den som kan.

Stem på vindkraftmotstandere 11. september!

Arne Kristian Skiftenes