Lesernes mening: Frps syn på dagens BPA. Jeg viser til Grimstad kommunes svar på kriterier som må innfris for å kunne få innvilget Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Det er fint å få en oversikt over helheten, slik at man synliggjør sammenhengen mellom lovverk og praksis

En kommune skal selvsagt forholde seg til gjeldene regelverk, og det er bra! Men det er også hva som er akilleshælen. Lovverket er ikke godt nok! Jeg er glad for at Frp i Stortinget fikk innført lovpålagt BPA i 2015 og nå er det altså på tide å evaluere og forhåpentligvis forbedre. Derfor har også vi i Grimstad Frp gitt innspill til den norske offentlig utredning (NOU), «Selvstyrt er velstyrt», og her er noen vesentlige punkt som vi mener bør endres:

1. Det er for lite fleksibilitet i dagens lovverk

Vi ser at lovverket er altfor rigid og gir ikke rom for skjønnsmessige vurderinger. Ingen er like, men alle er unike og lovverket bør ta høyde for det.

2. Kriteriene for å få innvilget BPA, må senkes og aldersgrensen fjernes

I dag må man være under 67 år, og ha behov for bistand utover 2 år og mer enn 32 timer per uke. Du kan også ha rett på BPA dersom hjelpebehovet er mellom 25 og 32 timer i uken, og at kommunen din da ikke kan dokumentere at BPA vil være dyrere enn andre tjenestetilbud

Dette kriterier som er «absolutte» og FrP ønsker derfor at disse kriteriene må senkes.

En bruker som fyller 68 år, mister med dagens lovverk, rettigheten «over natta» For Frp er ikke dette helt uforståelig. Man har da like mye behov for BPA når man er 66 eller 68 år?

3. Hjemmesykepleien må inkluderes i BPA

I dag er de fleste omsorgstjenester «puttet i potten», som kriterier for å få BPA. Det er blant annet hjemmetjeneste og praktisk bistand. Grimstad Frp ønsker også at hjemmesykepleier skal inkluderes.

4. Statlig finansiering

Det sies at BPA skal være et likestillingsverktøy. Jeg liker å kalle det et «likeverdsverktøy». Det er fordi alle er like mye verdt uavhengig av hvor i landet man bor, eller hva slags økonomi en kommune har. Vi ønsker derfor en statlig finansiering av BPA, slik at alle blir likeverdig behandlet, uavhengig av hvilken kommune man bor i.

5. Fjerne øvre aldersgrense for å imøtekomme eldrebølgen

Som tidligere nevnt er øvre aldersgrense 67 år, og den mener vi må fjernes. Men for oss i Frp er det flere grunner til at vi ønsker å fjerne den, enn at behovet ikke endrer seg ut ifra et årstall. Det vil også være et ledd i å imøtekomme dagens utfordringer innen eldreomsorgen og «antall hender» vil kunne frigjøres til der hvor behovet er størst.

Ved å fjerne øvre aldersgrense, så vil mottakerne av BPA ha et mer verdifullt liv hjemme og det vil kunne bli ledige institusjonsplasser for dem som virkelig trenger det og som er for syke til å være hjemme. Med mange gode tiltak, sammen med nytenkning, er det mye man kan gjøre.

6. Krav om fritt brukervalg

Valgfrihet er grunnleggende for oss i Frp og innen BPA er muligens en av de viktigste arenaene som vil øke verdigheten til brukerne. Vi ønsker ikke at de skal bli tildelt èn gitt person til å bistå, som kanskje ikke engang har god personlig kjemi med brukeren. Vi kan velge brød, melk, bank og bil. Så hvorfor skal man ikke kunne velge hvem man vil ha til å hjelpe seg?

Ved å fjerne aldersgrensen, øke fleksibiliteten i lovverket og sette krav om at brukerne selv kan velge, da vil det bli et verdig liv for BPA brukere i alle aldre.

Lene Langemyr

Varaordfører og ordførerkandidat, Frp