Lesernes mening: Takk for sist Øyvind Gulbrandsen! Jeg ser at Øyvind Gulbrandsen etterlyser at noen av oss også tenker på de eldre når det gjelder Torskeholmen. Jeg er helt enig i hans ideer om at det ville være fornuftig å bygge boliger også for de eldre på Torskeholmen. Det er en knallgod idé’, som jeg for øvrig også har fremsatt i forbindelse med min kamp for gode eldreboliger. Ja, denne ideen er så god, at alle vi politikere bør ha den liggende i bakhodet som en mulighet, når vi nå skal ta stilling til boliger eller ikke på Torskeholmen!   KrF ønsker at holmen skal fremstå som en plass hvor alle er velkomne, og dette vil også gjelde boligarealene. Det skal være boliger for alle generasjoner og ikke kun for kapitalister. Dette må det lages systemer for å kunne sikres.

Det som det altså i første omgang skal tas stilling til politisk, er om det skal tillates boliger på Torskeholmen eller ikke, hvilke høyder på byggene som eventuelt skal tillates og hvor stort fotavtrykk bygningene kan ha i forhold til uteareal, deriblant hvor stor utvidelse vi vil tillate at holmen får i forhold til eksisterende.

Alternativ: Slik ser GEUs alternative planforslag for Torskeholmen ut illustrert sett fra Rønnes. Her er kotehøyden satt til 17 meter, altså halvannen meter høyere enn kommunestyrets ønske. Foto: Arkiv/Asplan Viak

Hva boligene eventuelt skal romme, kommer til behandling først i neste omgang. MEN EN MÅ VÆRE VÅKEN ALLEREDE NÅ, for dersom flertallet i denne omgang går inn for at det ikke skal tillates boliger på holmen, så er en slik mulighet som Gulbrandsen omtaler i sitt leserinnlegg også utelukket.

Da jeg startet som politiker i Grimstad for 12 år siden, var jeg på et teltmøte. Jeg har vært på mange flotte og oppbyggelige teltmøter i mitt liv, men dette teltmøtet for 11–12 år siden, foregikk på Gundersholmen og handlet om råd og veiledning av blant annet oss politikere. Rådene kom fra eliten av utbyggere og arkitekter her i landet. De hadde fått i oppgave å fortelle oss, ut ifra egne erfaringer, hvordan vi her i Grimstad burde tenke og handle når vi nå skulle i gang med havneplanen.

I mange år snakket vi politikere om dette «fantastiske teltmøtet». Det ga nemlig mange av oss en del a ha opplevelser og nye tanker i forhold til våre tradisjonelle tankemønstre. De fleste som er politikere i dag har ikke engang hørt om dette møtet. Mye burde vært repetert for dem som er kommet til etter hvert.

Alternativ 2: Slik ser tegningene av sjøbadet på Torskeholmen ut slik GEU anbefaler det, presentert mars 2023. Her er en lekeplass ytterst på holmen med. Foto: Asplan Viak

Et av de klareste budskapene som kom fram på teltmøtet, og som stadig ble gjentatt av ulike foredragsholdere var: Dersom en skal utvikle en by til å bli en levende by og hvor det er liv hele døgnet, er hovedregelen at det må bo folk i byggene. Bygg i en by uten lys i vinduene om kvelden, blir en død by.

Denne tanken var helt ny for meg, men jo mer jeg tenkte på den, jo viktigere ble den for meg å etterleve.

Takk til Øyvind Gulbrandsen som minner om hvor viktig det er å ikke stenge alle dører for at Torskeholmen kan bli et fremtidig hjem også for oss eldre.

Gulbrandsen og jeg traff hverandre på rådhuset på det mye omtalte KrF møtet om eldreomsorgen. Ja, jeg røper vel ingen hemmelighet når jeg forteller at han og jeg ble enige om å bli samboere på Torskeholmen når det en gang står klart. Jeg er sikker på at han synes det er helt greit at jeg også tar med mannen min.

Bjørg Engeset Eide

KrF