Lesernes mening: Norge har fortsatt et kristent verdigrunnlag. Vilde Haavik Tønnessen ønsker at kommunestyret skal slutte med å synge Fedrelandssalmen før kommunestyremøtene settes. Jeg er ikke enig.

Kongefamilien og Stortinget

Jeg har selv jobbet i Stortingets administrasjon i en del år, og som referent vært til stede ved Stortingets høytidelige åpning.

Der er kongen, dronningen og kronprinsen til stede, etter å ha kjørt i bilkortesje fra Slottet til Stortinget, med garden oppstilt langs begge sider av veien i Karl Johans gate.

Inne i stortingssalen synges første verset av Kongesangen, der man ber Gud velsigne Hans Majestet Kongen, og alle står oppreist under høytidsstunden.

Alvoret i ansvaret

Stemningen er til å ta og føle på, og alle de tre statsmaktene er samlet. Det kongelige hoff, stortingsrepresentanter, statsråder, høyesterettsjustitiarius og en delegasjon fra Høyesterett, en rekke sivile og militære embetsmenn og andre inviterte gjester er samlet for å markere oppstarten av et nytt stortingsår.

Dette er personer som er innehar posisjoner der de har et stort ansvar for å gjøre en best mulig innsats for landet vårt, og ved en slik markering får den enkelte kjenne ekstra godt på alvoret i det ansvaret.

Høytidspreg

Selv om vi som er folkevalgte på lokalt plan ikke har en like stor markering og et like stort ansvar som de som innehar verv og stillinger på nasjonalt plan, synes jeg likevel det er viktig å løfte blikket i forbindelse med vervet som folkevalgt, stoppe opp av og til og kjenne litt ekstra på det ansvaret man er valgt til å ha.

Ved å synge Norges nasjonalsalme, Fedrelandssalmen, får vi hjelp til det, hver eneste gang vi er samlet for å ta beslutninger på vegne av innbyggerne i Grimstad kommune.

Kulturarv og historie

Om vi synger sangen fordi den er en del av vår kulturhistorie, vår kulturarv og våre kristne røtter, eller om vi synger den som en ektefølt bønn til Gud, får være opp til den enkelte.

Men jeg mener at sangen setter et høytidspreg på kommunestyremøtene som vi trenger. At de som ikke ønsker å være en del av dette, kan tiltre møtet etter at sangen er ferdig, ivaretar de som vil reservere seg mot å synge en salme.

Haavik Tønnessen peker på at staten ikke lenger har en offentlig religion, men i Grunnloven står det fortsatt i §2: «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv.»

I §4 slås det fast at «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion», og i §16 står det at «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten.»

Stor betydning

Selv om båndet mellom stat og kirke ble løsnet i 2017 slik at kirken oppnådde større selvstendighet, har det kristne verdisynet og den kristne troen fortsatt stor betydning i landet vårt.

Selv om vi har trosfrihet her i Norge – §16 slår fast at «Alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse» – mener jeg vi har godt av å kjenne våre røtter, se de lange linjene og ta vare på kulturarven vår, selv i et livssynsåpent samfunn. Spesielt ved høytidelige anledninger er det fint å kjenne seg som en del av noe som er større enn oss selv. Sangen bidrar til å markere både høytiden og fellesskapet.

Å be Gud om å velsigne landet vårt med fred, og hjelpe oss til å leve sammen i et trygt fellesskap og som søsken, er en positiv, helsebringende bønn. Fred, tilhørighet og fellesskap er noe vi trenger alle sammen, uavhengig av hva vi tror på.

Grace Synnøve Torsøe Johansen

Kommunestyrerepresentant for KrF