Kommunevalget om litt over en uke er et skjebnevalg for Grimstad. Hvis det nåværende politiske flertallet med KrF, Høyre, FrP, (Senterpartiet) og Venstre får fornyet flertall, er det liten tvil om at Torskeholmen vil bli omgjort til et nytt boligfelt midt i det sårbare og ikke særlig store havneområdet.

Som Tone Dalen skriver i et innlegg i avisen 1.9.23, vil det ødelegge Grimstad havn for alltid.

Sier nei: Knut Dyvik frykter Torskeholmen er tapt for alltid hvis det åpnes for boligutbygging på området. Foto: Privat

Det spiller ingen rolle om det lokkes med at Torskeholmen vil inneholde en badeplass (for de få) ytterst i boligkomplekset, eller om noen leiligheter vil ha spesielle finansieringsløsninger for boligkjøp slik at flere potensielt kan ha råd til å kjøpe og bo der. Uansett vil det bety at området er tapt for alltid for fellesskapet og dermed også muligheten for å disponere det annerledes til felles beste i fremtiden.

For vi vet ikke om fremtidens Grimstad-borgere kan komme til å ønske noe helt annet der. Den muligheten mister de ved den foreslåtte utbyggingen.

Alternativ 1: Slik ser tegningene av Fiskernes salgslags nye bygg på Torskeholmen ut i nedskalert versjon, presentert mars 2023. Foto: Asplan Viak

Hastverk er dårlig argument

Noen Grimstad-politikere mener også at vi bruker for lang tid på å realisere kommunale prosjekter. Dette haster altså, og det skal være et argument i seg selv. Det er et usedvanlig dårlig argument!

For litt over 100 år siden foreslo den kjente norske maleren Christian Krohg i en debattartikkel at Akershus festning måtte fjernes. For å sitere fra oslohistorie.no, Krogh mente at: «Noen egenverdi, økonomisk verdi, eier jo ikke Akershus. En slik ville den tvert imot få i samme øyeblikk som den ble fjernet».

Og ti år senere, I 1922, uttalte han ifølge samme kilde i et intervju: «Ved å fjerne Akershus og få hele dette store areal nivellert ville man være langt på vei til å bli kvitt bolignøden I Kristiania. På den nivellerte tomt ville der hurtig vokse opp en velregulert bydel, og den praktfulle plan om den eneste riktige forbindelse mellom Østbanen og Vestbanen kunne lett bli realisert.» Hans konklusjon var at «Akershus må vekk! Og det haster! …»

I dag kan Oslos borgere heldigvis bare riste på hodet av Kroghs utrolige historieløshet. Men historieløst er også forslaget om å anlegge en ny stor boligbydel på Torskeholmen. Det vil nok fremtidens Grimstad-borgere også tenke, om det blir realisert.

Mister handlefriheten

Flere av politikerne som hevder at utbygging med boliger på Torskeholmen ikke er privatisering overser også et viktig forhold. Ved å selge ut dette området til private eiendomsutviklere, selger og mister kommunen også handlefriheten med hensyn til all annen fremtidig bruk av området. Den feilen har kommunen allerede gjort minst en gang.

De siste årene har for eksempel kommunen solgt unna flere av de mest sentrale sjønære tomtene som var I kommunens eie på Odden-området. Salgssummen fra salg av disse eiendommene på noe over 40 millioner er omtrent i sin helhet gått med i dragsuget til kostnadene for “Byhaven”. Ved salget av tomtene mistet kommunen råderetten og muligheten til å gjøre noe bedre for kommunen enn det som nå er kommet på Odden-området, eller som kommer. Parkeringsområdet mot Gundersholmen utenfor Oddensenteret ligger fortsatt brakk, uutviklet. På Ytre Odden vil det komme flere luksusleiligheter. Den regulerte delen av Gundersholmen har man nylig lagt inn I et kommersielt orientert kommunalt eiendomsutviklingsselskap som uten tvil vil forsøke å selge denne tomten, for hvorfor ellers legge denne tomten inn der? Senest i går ble den tomten behandlet I formannskapet.

GEU har vært en tragedie

Lenge var det diskusjon om å bygge en ny og sterkt ønsket svømmehall I Grimstad. Hvis Ytre Odden/deler av Odden-området var blitt beholdt i kommunens eie, istedenfor å ha blitt solgt for noen få titalls millioner, kunne Grimstad kommune fremover nå hatt muligheten til å bygge en stor flott innendørs svømmehall nettopp utenfor Odden, og på området ved Gundersholmen kunne man hatt et utendørs badeanlegg, parkanlegg og friluftsområde slik det også ble foreslått for over 5 år siden. Tenk hvor flott og hvilken attraksjon det kunne vært! Men det løpet er kjørt, som følge av kortsiktige og ukloke politiske beslutninger som førte til salg av tomtene. GEU har vært en tragedie for byen. Man solgte også fellesskapets handlefrihet og fremtidige muligheter til å bruke disse tomtene i fellesskapets interesse da man solgte disse svært sentrale og utvilsomt verdifulle sjønære tomtene.

Slik man også nå vil gjøre på Torskeholmen. Feilene gjentas dermed igjen og igjen.

Velgerne bør derfor nå vurdere om de synes det sittende flertallet virkelig er det som best tjener byens og fellesskapets interesser. Og se tilbake på de siste 4–8 årene, og hva som er skjedd, og hva som er oppnådd. Politikerne snakker varmt om hva de vil gjøre fremover, men man bør minst like mye se nærmere på hva deres politiske ettermæle er fra de foregående to periodene. Da er det ingen tvil om at en konstellasjon med Arbeiderpartiet og SV i spissen ville ha tjent fellesskapets interesser langt bedre.

– En gave på millionverdier

Et illustrerende og typisk eksempel fra i år: Da kommunestyret 2. februar i år behandlet saken om å overføre den uberørte delen av Gundersholmen til Selskapet for Grimstad Bys Vel, som er en allmennyttig stiftelse som arbeider for fellesskapet i kommunen vår og som gjør en uvurderlig innsats for byen, gikk Høyres kommunestyrerepresentant Tor Eriksen på talerstolen og uttalte følgende:

“Jeg betrakter dette som en gave på millionverdier fra fellesskapet til en privat forening.” … “Hvor er kravet til likebehandling og hvor er rettferdighetssansen? Vi har utallige foreninger I Grimstad med like gode formål som byselskapet, drevet av ildsjeler til beste for fellesskapet. Hva sier de om denne enorme forfordelingen?” … “I tillegg til den uheldige forfordelingen mener jeg en overdragelse er uansvarlig, ja svært uansvarlig, hvorfor, jo fordi i dette området ligger Grimstads mest sentrale og verdifulle tomter. De fleste innbyggere ønsker vekst og utvikling fremover, og da vet vi at arealknapphet ofte er en flaskehals i sentrale områder. Sjøl om denne delen av Gundersholmen kanskje aldri blir bebygd, har som kjent naboer stor makt i byggesaker. Ny nabo her kan fort vanskeliggjøre nødvendig utvikling i andre deler av dette området”.

Overdratt til Byselskapet

Deretter fremmet Tor Eriksen følgende – selvmotsigende – forslag til alternativt vedtak på vegne av Høyres gruppe: “Kommunedirektøren gis fullmakt til å inngå leieavtale med byselskapet om bruksrett for den uberørte del av holmen slik at området kan bli tilrettelagt til beste for allmennheten. Leietiden settes til 10 år med mulighet for forlengelse av leieperioden i femårs perioder. Etter 10 års leietid kan avtalen sies opp med ett års varsel. Kommunedirektøren utarbeider leieavtale hvor betingelser og retningslinjer for bruken av området reguleres i leieavtalen. Eventuelt samarbeid mellom byselskapet og Grimstad kommune om tilrettelegging, oppgradering og vedlikehold av området avtalefestes.”

Ved avstemmingen fikk Eriksens og Høyres forslag støtte fra alle 7 kommunestyrerepresentanter i Høyre, alle 3 fra FrP og alle 3 fra Senterpartiet, men det falt – heldigvis.

Området ble derfor overdratt til Byselskapet og dermed til fellesskapets og allmennhetens interesser, men det var mot Høyres, FrPs og Senterpartiets stemmer.

Ønsker svar fra Høyre

Når Eriksen og Høyre her snakket om forfordeling, og vi ser på argumentet hans, synes det mer sannsynlig at det ikke er de andre private foreningene som etter Eriksens mening blir forfordelt, men tvert imot private eiendomsutviklere/selskaper I Grimstad som ønsker å utvikle Gundersholmen, ettersom ifølge Eriksen: «arealknapphet ofte er en flaskehals I sentrale områder».

Derfor ville det være interessant å få vite, før stemmen skal avgis ved kommunevalget, om og i så fall i hvilken grad Grimstad Høyre, direkte eller indirekte via Høyre sentralt eller regionalt, har mottatt noen form for gaver eller pengestøtte fra noen av de lokale eiendomsinvestorene/ eiendomsutviklingsselskapene i Grimstad, og også om det på noe tidspunkt hittil er gitt noen lovnader med hensyn til en fremtidig overtakelse/kjøp av den regulerte delen av Gundersholmen, f.eks. om en 10 års tid?

Eriksens forslag kan for øvrig sees i opptak på kommunens web-TV eller på grimstadpodden.com.

Knut A. Dyvik