Entusiast: Knut Møretrø (86) peker vei til Hamsun hule. Nå er trappa der så råtten at man ikke kommer dit uten risiko. Men det er til gjengjeld gratis inngang. Foto: Stian Bringsverd Olsen

Hamsun-attraksjoner for enhver pris

Forfatteren Knut Hamsun kommer stadig i søkelyset selv nesten 70 år etter sin død. Denne uka har vi allerede notert oss to aktuelle Hamsun-saker i Adressa.

Hamsun bodde på Nørholm i daværende Eide fra 1918 til 1952. Her hadde han en dikterstue, som fortsatt står på eiendommen. I sommer tilbyr Grimstad bys museer omvisning for det interesserte publikum. Det blir mer eksklusive besøk, i følge arrangøren, og det har de rett i. Inngangsbilletten er 2.000 kroner, enten man kommer alene eller er en familie på fem.

Selv om prisen oppleves som stiv, opplyser avdelingsleder Anita Estensen at det finnes interesserte som betaler det det koster. Ja, til og med reiser ens ærend til Grimstad og overnatter på hotell.

Ikke så langt unna Nørholm ligger Hamsuns hule ved Store Luetjenn i Landvik. Den er til og med omtalt av Hamsun i «På gjengrodde stier». Knut Møretrø gjenoppdaget hula for noen år siden, og fikk bygd en trapp ned dit forfatteren søkte fred som mislikt olding etter krigen.

Klein: Du skal være stø på foten for å bruke denne trappa til Hamsuns hule ved Luetjenn i Landvik. Foto: Paal Malde

Denne uka ble det klart at trappa til hula er pill råtten, noe som gjør den risikabel å gå ned til. Møretrø har ikke fått respons fra kommunen på ønsket om å få fikset adkomsten. Forståelig nok betakker han seg for videre vedlikehold, 86 år gammel som han er.

For dem som ønsker en rimeligere Hamsun-attraksjon enn dikterstua, er hula et alternativ. Der er det fri entre. Ulempen er at besøkende risikerer liv og lemmer. Vi håper kommunen, eller bymuseet, ser seg i stand til å sikre stedet. Kanskje kan de bruke noen av inntektene fra besøkene i dikterstua?

Omvisning: Nå kan besøkende betale seg inn og få en omvisning i dikterstua til Knut Hamsun. Prisen er 2.000 kroner per «familie», selv om man kun er en person i følget. Foto: Arkiv