Demens: Mandag blir det fokus på demens på kinoen når filmen «Vær her» settes opp to ganger. Foto: Arkivfoto

Viser film om hvordan demenssykdom rammer

Mandag kommer Ragnhild Nøst Bergem, regissøren bak «Vær her», til kulturhuset for å fortelle om filmen. Den viser hvordan tre mennesker på ulikt vis rammes av demens.

Det er Grimstad Demensforening, Livsglede for eldre, Grimstad filmklubb og Grimstad kulturhus som samarbeider om og som setter opp filmen «Vær her» på kulturhuset førstkommende mandag.

Møter tre personer

Filmen handler om Jan, Mimi og Sigvald som alle har ulike former for demens. I filmen ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander.

– Hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste, men omsorg, samvær og musikk hjelper. De mister aldri hele seg, selv om mye av den de en gang var sakte blir borte i sykdommen, står det i en pressemelding fra kinoen.

Varm og nær film

Filmen blir også beskrevet som varm og nær, om tre menneskers hverdagsliv, om redselen for å miste kontrollen og om hvor viktig relasjoner er.

Filmen blir vist to ganger mandag, og den første visningen er gratis for skoleklasser, universitet og høyskoler. Regissøren, Ragnhild Nøst Bergem, kommer også selv til å være til stede for å samtale om filmen og å svare på spørsmål fra publikum.

– Vi setter opp denne filmen for å spre informasjon om demens som jo er en sykdom det dessverre blir mer og mer av. Vi vil derfor at så mange som mulig skal få denne filmen med seg og få sett den, forteller Berit Westbye.

Viktig: Berit Westbye i Grimstad demensforening håper så mange som mulig får sett filmen. Bildet er tatt i en tidligere sammenheng.