Filming: I år har UKM-gjengen laget en egen video, i stedet for å arrangere et show. På bildet ser vi konferansier Sundus Alrahal, og bak kamera finner vi Jacqueline Balavoine og Elham Mohamednur. Foto: UKM

– Vi måtte tenke nytt, alternativt, og korona-vennlig

Koronaen førte til at årets UKM (Ung kultur møtes) ble litt annerledes enn tidligere år. I teksten nedenfor har en av primus motorene sammen med Irene Håheim, Ida Rasmussen, og ungdommen selv skrevet hvordan de opplevde årets mønstring.

– Fredag 12. mars var alt klart for årets UKM-show, men salen var tom. Det hadde vi forberedt oss på. Vi visste helt siden vi hadde vårt første møte i januar at det kunne skje. Koronapandemien gjorde at vi planla alternative måter å tenke UKM på i år. Da strenge, lokale restriksjoner kom rett før showet, ble det umulig for oss å gjennomføre med folk til stede. Da var vi glade for hvordan vi hadde øvd på ulike scenarioer, og vi lagde derfor en film i stedet. Vi ville ikke avlyse og fortsatte heller det gode arbeidet på nye måter, skriver Ida Rasmussen.

– I år hadde vi mer fokus på prosessen hele veien. Vi møttes hver tirsdag kveld siden januar. Vi visste at hver kveld var viktig og verdifull. Tradisjonelt har UKM hatt mest fokus på showet og det har bygd seg opp til selve denne dagen. De som har deltatt med kunst har også fått stilt ut på Kulturhuset i forbindelse med showet. I år ble alle ungdommene som skulle ha opptrådt på scenen filmet av et profesjonelt filmteam (også bestående av ungdom) i stedet, og kunsten ble flyttet til en måneds lang utstilling på biblioteket. I skrivende stund klippes filmen om årets UKM, hvor absolutt alle ungdommene har bidratt på ulike måter, og konferansierene holder sine taler som planlagt. Vi løste det kreativt, og klarte å tilpasse oss situasjonen. Det er vi veldig glade for. Det ble en fin UKM i år også. Ungdommen har vært fantastiske, skriver hun videre.

Ungdommen skriver selv:

Vi er ungdommen bak UKM. Vi er gjengen som har møttes siden januar, som har planlagt og tilrettelagt for dem som skulle opptre opp på scenen og for dem som skulle være med på kunstutstillingen. Vi er arrangørene. Vi skaper UKM, former det, pimper det, lager gøy og moro, forbereder, introduserer, filmer, tar bilder og har det fint sammen. Vi er ungdommer mellom 13–20 år.

UKM for oss, har vært unikt og nytt med tanke på at vi har måttet finne nye løsninger på hvordan UKM skulle gjennomføres i år. Vi har måttet tenke nytt og alternativt, og selvfølgelig korona-vennlig. Denne artikkelen er skrevet av oss arrangører. I år vil vi skrive selv og inkludere alle slik som vi har lyst til selv. Derfor har noen av oss intervjuet hverandre om hvordan vi har opplevd årets UKM. Det kan du lese nedenfor:

Veteran på sjuende året

Thea Josefine Haugeto (16), har vært med som konferansier, hatt sceneinnslag og bidratt med kunst. Hun har med andre ord gått all in.

– Jeg har vært med på UKM i 6 år, og dette er mitt 7. år. UKM for meg er en plass hvor jeg har blitt kjent med mange nye mennesker, med mange ulike talenter. UKM har fått meg til å innse at ikke alt handler om sport, men at man likevel kan ha det gøy på en fritidsaktivitet som skiller seg litt ut. Denne versjonen av UKM er et veldig bra alternativ, og jeg blir ikke oppgitt hvis UKM blir på samme måte også senere år. Denne UKM’en har vart over en lengre tidsperiode enn det vanlige. Før var det mer fokus på mønstringa, istedenfor prosessen. Prosessen i år har vært mer viktig og mer prioritert enn de tidligere åra med UKM. Det likte jeg veldig godt, sier hun.

Vakkert: Thea Josefine Haugeto fremfører låten «When I was your man» Foto: UKM

Awaatef Abdullah Hassan (16) er en annen deltaker i årets UKM, og er blant annet én av dem som har vært med på å arrangere UKM. Det er hennes første gang, og hun er også konferansier på årets film.

– For meg har det vært ganske lærerikt å være med på UKM. Jeg har i tillegg hatt det gøy og fått et minne for livet. Selv om det har blitt annerledes i år, så har vi vært fornuftige og kommunisert oss fram til en løsning. Dette synes jeg er flott, fordi at vi har bevist at arrangementer som for eksempel UKM likevel kan gjennomføres trygt, uten at koronaen står i veien. Jeg synes det har vært gøy å være konferansier og stå foran kamera og snakke. Det har vært mye tull og tøys, men det har likevel blitt et supert resultat, sier hun.

For alle

Sundus Alrahal (15) har i år vært med som arrangør og konferansier. Det har gitt mersmak.

– UKM har vært en veldig gøy opplevelse med rare følelser. Det som kanskje har vært det beste med UKM er at man har hatt mulighet til å bli kjent med nye folk, og skape nye vennskap. I tillegg blir man motivert av alle rundt seg, og backet opp. UKM er litt vanskelig å beskrive, men det jeg kan garantere er at det bare har vært positive opplevelser ved UKM. Å være konferansier har vært utrolig gøy, det å både snakke og stå foran kamera. Her er alle unike på sin måte, alle kan være seg selv uten å være redd eller stressa. Her har det ikke noe å si hvordan du ser ut, religion, etnisitet eller hudfarge, her er det hjertet og følelser som teller, og selvfølgelig vennskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Proft: Slik så scenen ut da Monica Stormo fremførte låten «Arcade» sammen med det dyktige husbandet. Foto: UKM

Mina Blix (20) har både vært arrangør, bidratt med kunstinnslag og hjulpet til i mediegruppen. Hun lager digitale tegninger, og synes det er en gøy hobby.

– Jeg har vært med på UKM et par år nå, og jeg har alltid synes det har vært gøy. Selvfølgelig ble det jo litt annerledes i år på grunn av covid-19, men absolutt ikke noe dårligere. Nå fikk jo ikke jeg vært med på filmingen på kulturhuset, på grunn av restriksjoner. Jeg kunne ikke være publikum eller backstage, eller det jeg hadde tenkt på forhånd. Av det jeg har bidratt med i år er kunst, så har jeg spesielt lagt vekt på dyr, jeg er veldig glad i dyr og natur. Det realistiske synes jeg passer bra inn i kunst. Når jeg sitter og tegner, så liker jeg å bruke god tid. Én tegning kan ta opp til et par måneder, med tanke på justeringer fra første utkast eller skisse. Jeg synes at kunstutstillingen, prosessen og planlegginga ble gjennomført på en bra måte. Jeg har vært med på planlegginga og prosessen av og til, og jeg synes det er gøy å være med og hjelpe backstage. Jeg synes det er gøy å møte nye folk på UKM.

Nye mennesker og samarbeid

Jacqueline Linea Espedal Balovoine (16) har vært med som arrangør og bidratt i mediegruppen og med film. Dette er hennes første år på UKM, og hun anbefaler det på det sterkeste.

Utstilling: Kunst fra utstillingen på biblioteket Foto: UKM

– Jeg synes UKM i år har vært veldig gøy, selv om sceneshowet ble avlyst. Dette er mitt første år på UKM. Det har vært kjempe gøy og lærerikt. Vi i mediegruppen har hatt en stor oppgave siden UKM ikke ble fremført på scenen i år. Vi har blant annet filmet introduksjonen og alle innslagene, noe som har tatt mye tid. Vi filma alle innslagene på kulturhuset, og brukte veldig profesjonelt utstyr. Jeg har møtt nye folk gjennom UKM, og i tillegg lært mye om hvordan det er å stå bak kameraet. Jeg vil anbefale UKM fordi det for det første er veldig gøy, og man lærer å samarbeide sammen med andre mennesker, også har jeg lært hvordan man kan tenke nytt, sier hun.

Gjengen bak årets UKM er enige om at UKM er sosialt og at det samler ungdommen.

– Det er lærerikt, og ting blir gjennomført sammen. Og selvfølgelig er UKM utrolig gøy. UKM er både givende og inkluderende, og det setter ungdommen i fokus, samtidig er UKM åpent for alle. Mange ungdommer kan føle at de ikke blir sett og hørt, men her kan vi garantere at alle blir både sett, hørt og akseptert. UKM fortsetter også utover året, og har aktiviteter utover året, så følg med! Snart blir det DJ-kurs, åpent for alle! Noe av det fine med UKM er at man trenger heller ikke ha forkunnskaper for å delta, man kan delta på ulike ting som gjøre at det er åpent for alle, sier de.

Ungdomsskole har deltatt

Årets kunstutstilling er fremdeles åpen, og er åpen til over påske. Individuelle ungdommer stiller ut sine kunstverk. I år har også Grimstad ungdomsskole meldt seg på, og de har sendt en kort tekst om deres designprosjekt:

Sang: Monica Stormo fremfører låten «Arcade» Foto: UKM

«Ved Grimstad ungdomsskole har elevene kunst og håndverk på 8. og 10. trinn. De har to klokketimer med faget i uken. Vi har en flott avdeling og er tre engasjerte faglærere. Etter jul starter vi med designprosjekt på 10. trinn. Da skal elevene lage et produkt med logo. Mot slutten av oppgaven lager elevene en innpakning eller merking av produktet for å gjøre det «salgsklart». I denne oppgaven har elevene stor grad av valgfrihet. De kan velge materialer og teknikker de liker og mestrer. De får også vist bredden av den kompetansen de har tilegnet seg i løpet av ungdomsskolen. Dette er en fordypningsoppgave hvor egenskaper som utholdenhet, selvstendighet og det å jobbe målrettet er viktig. Som lærere opplever vi at oppgaven engasjerer og vi ser mange elever som er stolte av produktene sine».

Filmpremiere

Selv om det ikke ble noe UKM-show i år, vil det etterhvert bli mulig å oppleve årets UKM i Catilina etterhvert. Når er usikkert. I første omgang kan folk kose seg med kunstutstillingen på biblioteket.

– Vi i UKM håper så mange som mulig vil ta seg turen til biblioteket for å se utstillingen der. Det er utrolig mye fint der! Så snart filmen er ferdig klippet, og restriksjonene åpner for publikum, kommer vi også til å ha filmpremiere. Da skal vi invitere så mange vi kan og lage skikkelig stas ut av det. Det blir bra, skriver gjengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tusen takk til alle dere som har vært med på årets UKM-film, og i hele prosessen. På scenen, med kunst, bak kamera, som arrangør, bakt kake, spredt godt humør, kommet med ideer, backet hverandre opp, vært konferansier, skrevet tekster og så videre. Dere er fantastiske! Vi gleder oss til å fortsette med ulike UKM-aktiviteter utover året. Hjertelig velkommen skal dere være, nye og gamle ungdommer, avslutter de.

Dikt: Håvard Bruborg fremfører sitt selvskrevne dikt: «A Tale of Stars to Cry». Foto: UKM
Regnbuekake: Ungdommene selv bakte denne regnbuekaka til siste dag de var samlet. Foto: UKM