Sykkeltur: Månedens sykkeltur i september er nokså lang, men det er en innholdsrik og flott tur. Foto: Grimstad kommune

På jakt etter en søndagstur? Denne sykkelturen byr på naturopplevelser av høy klasse

Høsten er en fin tid for å oppdage nye turområder. I september anbefaler Grimstad kommune Store Reddal rundt, når de presenterer månedens sykkeltur, som du for øvrig finner på kløver kong-kortet i sykkelkortstokken til Grimstad kommune om du har den.

Vil du oppleve de indre bygder og er klar for en litt krevende sykkeltur, da er dette turen for deg! På turen får du med deg den gamle jernbanelinja (Grimstadbanen nedlagt i 1961), Vestlandske hovedvei og Reddals bygda.

Reddal er kjent for sine gode vekstvilkår for jordbruk og spesielt grønnsaksdyrking. Underveis får du naturopplevelser av høy klasse. Hele runden er rundt 36 kilometer, men det er mulig å korte ned turen på flere måter. Velger du å starte ved Reddalsvannet er turen cirka 23 kilometer. Det er også mulig å velge en kortere rundtur med utgangspunkt i første del av vestlandske hovedvei og Inntjoreveien.

Start- finn fram- parkering

Turen har utgangspunkt i Dømmesmoen, som ligger cirka to kilometer nord for Grimstad sentrum. Du kommer dit ved å sykle eller kjøre FV 404 Opplandsveien nordover fra Grimstad sentrum og ta av til høyre mot Fjære kirke. Du finner Dømmesmoen etter cirka 500 meter. Lysløypa og hagebruksmuseet ligger på venstre side, selve parkområdet på høyre. Det er offentlig parkering på begge sider av veien. Dersom du kommer på sykkel, tar du av til høyre en avkjørsel tidligere (samme avkjørsel som til Frivolltun bo- og omsorgssenter) og følger skilt mot Kvalifiseringstjenesten. Ta deretter sykkelstien til Dømmesmoen.

Kart: Her ser du kartet over rundturen som er månedens sykkeltur i september. Foto: Grimstad kommune

Turbeskrivelse

Turen går på grus og asfalt, noen partier med løs grus og et lite stykke myrlendt sti. Deler av turen går på vei i blandet trafikk.

Fra parkeringsplassen på Dømmesmoen tar du grusveien som går inn til Rosholt. Etter cirka 1,5 kilometer følger du lysløypa i kanten av jordet ned til høyre, til den gamle jernbanetraseen som går langs Rorevannet. Ta til venstre og følg jernbanelinja til FV 404.

Her tar du til høyre, det er gang- og sykkelvei på venstre side av veien. Følg veien til det er skiltet Landvik kirke mot venstre, her tar du venstre og så høyre og følger veien forbi Landvik kirke, mot Reddal, til Vestlandske hovedvei tar av til venstre mellom Landvikvannet og Reddalsvannet.

Følg den kuperte Vestlandske hovedvei forbi Tyssekil og Vestertjenn og ta til høyre på grusveien mot Githmark, etter at du har passert under kraftlinja og fått øye på brua på E 18.

På Githmark er det gartneri og noen bolighus. Følg veien rundt Githmark, ta til høyre når du møter grusveien som kommer fra FV 420. Følg veien oppover mot Vatne og ta til høyre i første kryss. Følg grusveien/traktorveien innover dalen og ta til høyre igjen i første kryss ved en gapahuk/bu.

Natur: Det er mye flott natur å se langs veien. Foto: Grimstad kommune

Etter hvert går traktorveien over til en sti, følg denne over myra et par hundre meter videre til du møter grusveien på den andre siden. Fortsett på denne oppover til du møter FV 31 ved Nygrenda. Her tar du til høyre og følger veien ned til Reddal og videre til Landvik kirke. Ved Landvik kirke fortsetter du på den midterste veien, dette er en del av gamle vestlandske hovedvei, følger denne over jordene, passerer masseuttaket Hippen på venstre side og tar til høyre på Gjærbrøndveien. Fortsett på Gjærbrøndveien (hold venstre i første kryss) og følg den over til FV 404 Opplandsveien og krysset som kalles Kryssen. Her krysser du veien og følger Fjæreveien tilbake til Dømmesmoen.

Sykkelpost

På høyre side av Vestlandske hovedvei, før du kommer til brua over Eineidkanalen, i dag kjent som Reddalskanalen, henger månedens sykkelpost som består av et kodeord. Send inn koden innen utgangen av måneden og delta i trekning av premier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

God tur!

Christine Mikkelsen

Folkehelsekoordinator Grimstad kommune

Historie: På veien sykler man over Reddalskanalen, som har en spesiell historie. Foto: Grimstad kommune