Formidlingsansvarlig Therese Strupstad Hagen skriver her om hva man kan oppleve på museene i byen i sommer. De åpner dørene denne helga.

Ny utstilling om krigsseilerne - Dette skjer på museene i sommer

Sjøfartsmuseet og Hagebruksmuseet åpner dørene for publikum søndag 21. juni. Museene holder åpent hver dag i hele skoleferien.

Innsendt: På Sjøfartsmuseet i Hasseldalen kan vi i år presentere en nyhet. Dette er en helt ny utstilling om krigsseilerne fra Aust-Agder. Utstillingen har fått navnet «Det norske folks evige takk vil bli din belønning». Norges viktigste bidrag til de alliertes krigsinnsats under 2. verdenskrig var handelsflåten. Norske skip førte blant annet nær halvparten av oljeforsyningene til Storbritannia, og dette var avgjørende for at britene holdt sine fly i lufta og dermed nazistene på avstand.

Krigsutstilling: Skipsmodellen Thelma er fra den nye utstillingen. M/T Thelma (O.T.Tønnevold) var et av skipene fra Grimstad som seilte for Nortraship under andre verdenskrig. Hun ble torpedert 26.8.1942. Foto: Therese Strupstad Hagen

Det var altså ikke militære krefter som var Norges sterkeste kort under krigen. Skipene fortsatte å seile, og sjømennene fortsatte i sitt arbeid, men under en ny og konstant trussel. Halvparten opplevde i løpet av sin krigsseilas å bli torpedert. Å leve og arbeide under slike forhold var en enorm påkjenning. I tillegg til de 3211 nordmenn som mistet livet ble mange hardt skadd både fysisk og psykisk.

Fokuset for den nye utstillingen vil naturlig nok være skip og mannskap fra Aust-Agder. Vi vil fortelle nye etterkrigsgenerasjoner om denne dramatiske delen av krigshistorien.

Selv om de fleste krigsseilere nå har gått bort er det enda mange som husker dem. De var fedre, onkler, besteforeldre og det de hadde gjennomlevd påvirket dem. Et viktig mål for utstillingen vår er at alle som har en tilknytning til en krigsseiler skal finne noe som er relevant for dem. Derfor er det som en del av utstillingen, og i samarbeid med Krigsseilerregisteret, implementert en interaktiv og søkbar database som belyser hver enkelt krigsseilas.

For hele familien

Sjøfartsmuseet ligger i naturskjønne omgivelser ved Vikkilen i Hasseldalen, bare en kort rusletur fra Grimstad sentrum. I Hasseldalen har det vært verft og rederivirksomhet i over 150 år. Hasseldalens og Aust-Agders viktige sjøfartshistorie blir i dag fortalt i museet, gjennom flere spennende utstillinger. Å gå inn i utstillingen «Har hvide seil os bragt» er å gå inn i en eksotisk verden. Utstillingen byr på aktiviteter for hele familien. Du får møte førstereisgutten, rederen, prisonfangen og kapteinens kone, som alle tar deg med på en reise tilbake i tid. Til da Havanna på Cuba var kjent som «sukkerhavnen» og maten om bord bestod av klippfisk og velling.

Åpner: De ansatte ønsker små og store velkommen inn. Foto: Hannele Fors

Rett utenfor museet er det brygge med båtfortøyning og badetrapp. Her står også en gammel fyrlykt som tidligere var i drift i Leiholmsundet i Grimstads skjærgård. I sommer åpner vi fyrlykten, slik at barna kan gå inn i den.

Berømte vafler

I kafeen på Hagebruksmuseet på Dømmesmoen vil vi også i år servere våre berømte vafler. Kafeen og museet er et trivelig møtested, som passer fint som en del av en rusletur i den vakre parken på Dømmesmoen, eller i lysløypa like ved.

Museet byr på tre interessante utstillinger. Her kan våre gjester lære mer om Fuhr Fino og vineventyret i Grimstad. Mons Fuhr og hans kone Juliane bygde opp en stor vinbedrift på Vardåsvollen på begynnelsen av 1900-tallet. Rabarbra var lenge den viktigste råvaren til vinproduksjonen og Fuhrs Rabarbervin var kjent over hele Norge. Utstillingen viser deler av produksjonen og forteller historien om landets største vinkjeller.

Utstillingen «I krukke, glass, boks og flaske» forteller om Grimstads rike historie innen dyrking, konservering og markedsføring av hagebruksprodukter. På Hagebruksmuseet kan du også bli bedre kjent med våre minste husdyr, nemlig biene, og deres innsats for naturen.

Raet nasjonalpark

Velkomstsenteret for Raet Nasjonalpark har også fått plass i Hagebruksmuseet. Raet går i land fra havet i Grimstad ved Hasseltangen og denne brede endemorenen strekker seg som et belte gjennom Grimstad kommune og videre vestover. På Dømmesmoen er det tydelig å se hvordan denne endemorenen har formet landskapet. Velkomstsenteret ønsker publikum velkommen inn i Raet nasjonalpark. Informasjonsveggen i kafeen på museet forteller om hvor og hva Raet nasjonalpark er, og hvor den kan oppleves i Grimstad kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Smittevern og Covid19

Det er viktig for oss at våre gjester føler seg trygge og ivaretatt. Vi tar derfor smittevern på alvor. Hele staben og alle sesongansatte har gjennomgått kursing i smittevern og smittevernrenhold. I museet vil våre gjester finne tilgjengelig informasjon om hvilke hensyn det er viktig å ta for å hindre smitte. Vi oppfordrer til å holde en meters avstand til andre gjester og ansatte, og til å vaske hendene ofte, både før og etter museumsbesøket.

Ibsen-museet må dessverre holdes stengt denne sommeren på grunn av Covid19-situasjonen. Museet har små, trange rom, og det er dessverre ikke mulig å opprettholde den påkrevde avstand mellom de besøkende under omvisninger der.

Grimstad bys museer ønsker store og små velkommen til et trivelig og trygt museumsbesøk i Hasseldalen og på Dømmesmoen sommeren 2020!

Therese Strupstad Hagen,

Formidlingsansvarlig ved Grimstad bys museer