– Nå vil jeg bli den beste versjonen av meg selv.

Dette forteller Erlend Gunstveit til Adressa. Vi treffer ham hjemme solbrun og gyllen i huset hans i Lia. Dette huset som har vært i familiens eie siden 1980-tallet, og som inntil for et par år siden huset både Erlend Gunstveit selv og besteforeldrene hans.

Leie ut: Trygt hjemme i sofaen i Lia kan Erlend Gunstveit gjøre seg klar til både juleturné og den kommende flyttinga. Foto: Kjetil Karlsen
På trappene: Det blir spennende å se om artisten og sangeren Erlend Gunstveit står på trappene til noe enda større når han flytter til USA. Foto: Kjetil Karlsen
Juleturné: Men før Erlend Gunstveit flytter, skal han ut på juleturné. Foto: Kjetil Karlsen

Juleturné

Nå har han nettopp kommet hjem fra to og en halv uke i Spania. Ikke for å ligge på stranda og dra seg, men for å kunne jobbe konsentrert og gjøre seg klar til årets store juleturné som han snart skal ut på. For i løpet av en hektisk førjulstid skal han reise rundt omkring i Sør-Norge og ha 19 konserter, blant annet i Bergen, Oslo og Fredrikstad, i tillegg til Grimstad selvfølgelig. Og akkurat i tide til juleturneen, slapp han også en helt ny juleplate i går: «Det samme gamle ønsket». Den andre plata på tre år etter at han vant sangkonkurransen The voice på TV2 i 2021. Det er med andre ord en travel førjulstid artisten fra Lia går inn i nå.

Men det er bare så vidt at støvet fra turneen har lagt seg, før Gunstveit virkelig tar steget i det som kan bli det neste store i karrieren hans. Han flytter nemlig til Nashville i USA, det som er selveste rosinen i pølsa og hovedstaden for countrymusikken i en hel verden.

– Etter at jeg vant The voice, og sluttet som anleggsgartner og hovedsakelig satset på musikk, var jeg veldig fokusert på at jeg skulle fortsette å bo i Grimstad. Jeg trives veldig godt her og det er fantastisk fint i Grimstad. Men når det kommer til countrymusikk, er det ett sted i verden som gjelder. Og det er ikke musikksteder som Oslo eller Berlin eller noe slikt. Da er det bare Nashville som gjelder, sier han.

Mye større: Snart må Erlend Gunstveit forlate hjemmestudioet sitt og gjøre seg klar for langt større forhold. Foto: Kjetil Karlsen
Klar: Godgitaren er klar til å bli med på reisa over dammen. Foto: Kjetil Karlsen
Møter kjente: Erlend Gunstveit har vært i USA flere ganger, og under en av turene traff han Nashville-sanger og låtskriver Steve Dean. Han har seks nummer 1 hits på Billboard. Foto: Privat

– Fått mange gode venner

Han har vært der fire ganger de siste årene, men da bare på kortere visitter. Så når han har fått spørsmål om å bli med på ulike prosjekter eller spennende konserter, har han dessverre måtte sette seg på flyet på mandagen og reise hjem til Grimstad. Nå slipper han snart det.

– Jeg har funnet meg veldig godt til rette der, og har fått mange gode venner der. De er tilfeldigvis også blant de aller beste countrymusikerne i byen. Jeg har derfor tenkt at hvis det var noen gang jeg skulle ta steget og flytte over dit, så var det nå, sier han.

– Jeg bor alene, i et stort hus, har sluttet som anleggsgartner og er ute av kommunestyret. Så har jeg også blitt oppfordret av alle vennene mine i USA om å flytte over dit. De sier «Welcome home, buddy» hver gang jeg treffer dem. Da passet det fint å ta steget nå og se om jeg kan holde meg flytende. Jeg vet nemlig at hvis jeg ikke tar denne sjansen nå, kommer jeg til å angre senere i livet, sier han.

Han har også latt seg inspirere og fått tips og råd av Solveig Leithaug, en annen norsk artist som flyttet over til USA i 20-årene og som i dag bor i Nashville. Men kone, selv ikke en countrydame, står på tapetet denne gangen. Nå er det musikken Gunstveit vil fokusere på.

Gleder seg: Erlend Gunstveit gleder seg til å ta fatt på sitt nye liv snart. Foto: Kjetil Karlsen
Ekte countryfan: Ingen tvil om at Erlend Gunstveit liker country. Denne boka ligger i studioet hans. Foto: Kjetil Karlsen
Konserter: Når Erlend Gunstveit har vært i USA har han vært med på flere scenebesøk. Foto: Privat

Et halvt år i første omgang

Som tenkt, så gjort. 8. januar neste år, etter at juleribba er fortært, rakettene sendt opp og det gamle året er lagt bak, setter så Erlend Gunstveit seg på flyet og drar til Nashville og sitt helt nye liv. For det kommer til å bli en helt annen hverdag for Grimstad-mannen når han setter sine bein på amerikansk countryjord. Bare synd at Nashville er en av de dyreste stedene å bo i hele USA, og med en skyhøy dollarkurs på rundt 11 kroner om dagen, blir det dyrt. Men Erlend er klar, og har funnet seg et hus han skal leie.

I første omgang skal han bo der i et halvt år, fram til sommeren. Da planlegger han å komme hjem til gamlelandet for å ha mange konserter i sommer. Og etter at en hektisk sommer er unnagjort, er planen å returnere tilbake til Nashville og USA igjen for å fortsette eventyret og se hvor dette vil føre ham.

– I hvert fall hvis jeg trives der, og de vil ha en europeisk countryartist. Det vet en jo aldri helt. Det er nemlig veldig få utenlandske og europeiske artister som klarer å slå igjennom i USA. Det kan derfor hende dette ikke blir så gøy som jeg håper, og da kan jeg bare flytte tilbake igjen. Men planen er å dele meg litt på USA og Norge. Bo der og ha konserter både i Norge og USA, forteller han.

Slutt: Når Gunstveit reiser til USA, er det slutt for firmaet hans. Foto: Kjetil Karlsen
Slutt: Når Gunstveit reiser til USA, er det slutt for firmaet hans. Foto: Kjetil Karlsen
Handler om noe annet: Erlend Gunstveit sier turen til USA handler om videreutdanning mer enn å bli stor stjerne. Foto: Kjetil Karlsen

– Handler om noe annet

– De fleste tror at når man reiser til Nashville er det for å bli kjempestor og populær som artist, men for meg handler dette om noe annet. Det er jo så populært i våre dager å ta videreutdanning i alt mulig. Selv har jeg aldri tatt noen videreutdanning, langt mindre tatt sangtimer for å lære å synge. Sangtimer er ikke min greie. Selv ser jeg derfor på dette som en videreutdanning, forteller han.

Grunnen til at han ser det på denne måten, kan nok også være at den sindige countrymannen fra Lia ikke tør å drømme så store drømmer, men heller la seg bli overrasket dersom kule ting skjer.

– Jeg vil bare bli en enda dypere del av musikkmiljøet i byen der, og lære mest mulig av dem som er aktive og som har skoen på. Jeg vil lære av dem som er ute og spiller på barer og har to-tre spillejobber om dagen. Jeg vil lære å synge, spille gitar, skrive låter, produsere musikk, kort sagt, lære mye mer om musikk av dem som driver med det. For det er disse jeg skal knytte meg opp mot, sier han.

Det er derfor han allerede har vært med på låtskriverseminarer og skrevet nye låter sammen med noen av de beste og flinkeste musikerne og produsentene i byen.

Liker seg godt: Erlend Gunstveit liker seg veldig godt i USA. Foto: Kjetil Karlsen
Riktig staffasje: Hva passer vel bedre i huset til en ekte countryartist enn et ekte gammelt skrivebord, gode gamle briller og en gammel Bibel? Dette har tilhørt besteforeldrene hans. Foto: Kjetil Karlsen
Mer historie: Erlend Gunstveit liker gamle ting, og her på veggen henger to gamle geværer som hans tippoldefar brukte da Norge frigjorde seg fra Sverige i 1905. Foto: Kjetil Karlsen

Veldig begeistret

Erlend Gunstveit sier også at de musikerne han har blitt kjent med, er musikere som spiller for artister som Ricky Skaggs, Vince Gill og Alan Jackson. Han har også fått spille med musikerne til Brad Paisly og blitt kjent med en musiker som heter Jenee Fleenor. Hun har blitt kåret til verdens beste countrymusiker fem år på rad.

– Hun har jeg spilt sammen med flere ganger. I USA er det jo slik at dersom du er en hyggelig fyr, er amerikanerne veldig hyggelige tilbake med deg. De synes også det er veldig stas at en europeer som meg er så begeistret for deres musikk. Og på konserter er det slik at man som musiker plutselig kan bli invitert med opp på scenen for å spille med dem, og det har skjedd flere ganger, sier han.

– Det har i det hele tatt skjedd så utrolig mange store og spennende ting for en enkel sjel fra Grimstad. Det at det var nettopp The voice jeg vant, har også hjulpet meg veldig mye. Dette TV-showet er nemlig den mest populære sangkonkurransen på TV i USA, så dette kjenner de godt til. Og det at jeg vant med nettopp countrymusikk, har åpnet mange dører for meg. Nå vil jeg derfor ta en sjanse og bruke litt tid der borte, sier han.

Kompiser: The Voice er stort i USA, og her treffer Erlend Gunstveit vinneren i USA, Craig Wayne Boyd. De kjenner hverandre fra før, blant annet fra countryfestival i Danmark. Foto: Privat
Gave: Under ett av besøkene til USA fikk Erlend Gunstveit denne hatten. Den har tilhørt countryartisten Keith Whitley. Foto: Kjetil Karlsen
Sjenerøst: Dette er noe av det Erlend Gunstveit liker så godt med USA og med amerikanere: at de er så sjenerøse og gjestmilde. Denne hatten som tilhørte Keith Whitley kan nemlig bli lønnsom etter hvert. Foto: Kjetil Karlsen

Den store drømmen

Selv om det har skjedd mange store og spennende ting til nå for Gunstveit, er det likevel en ting han ikke orker å tenke så mye på nå. Det er nemlig å få spille på selveste Grand Ole Opry i Nashville. Det er den mest forjettede og berømte konsertscenen i hele countryverdenen hvor alle de største countryartistene i historien har opptrådt. Det ville derfor uten sidestykke vært det mest optimale for ham å oppleve.

– Jeg har mange venner som spiller der hver veldig ofte, og det er den hellige gral i countryverdenen. Det er likevel en av de tingene jeg nesten ikke tør å tenke på. Det er jo den største drømmen i livet mitt. Jeg kan ikke tenke meg noe større. Jeg prøver derfor å ikke tenke så mye på det, sier han.

Han vil heller ikke tenke så mye på om han mislykkes eller går på trynet i USA.

– Det flytter 150 nye innbyggere til Nashville hver eneste dag, og de fleste tenker at de skal bli den neste store artisten. Tenker du at du skal reise til Nashville og bli stjerne, er det garantert at du blir skuffet. Det er derfor jeg ser på dette som en videreutdanning, sier han.

Søker lykken: 8. januar neste år forlater Erlend Gunstveit huset i Lia og setter seg på flyet for å søke lykken i Nashville i USA. Foto: Kjetil Karlsen

Når han våkner opp

8. januar forlater Gunstveit gamlelandet og setter kursen mot «Junaiten» for å prøve lykken der, som så mange nordmenn har gjort før ham.

– Hva skal du gjøre den første dagen når du slår opp øynene i USA og til det helt nye livet ditt? Tar du gitaren med på deg ut på gata og lurer på hva i alle dager du har gjort?

– Da skal jeg gå rett i studio som jeg har leid sammen med noen veldig flinke musikere og starte innspillingen av min tredje plate. Det blir derfor rett på jobb, sier Erlend Gunstveit og ler godt.