Malermester Lauritz Frederik Hansen (1824-1895) etablerte seg i Grimstad i 1856. Han var også en habil kunstmaler og hentet sine motiver lokalt og bildene hans er en viktig historisk dokumentasjon.

Lauritz Hansen har antagelig rodd ut til Rønnes og sett byen derfra. Han har under bildet skrevet «SKIBET HØSTEN samt Prospect af Grimstad 1867». Høsten var ingen skarpseiler, men en skikkelig lastedrager på 154 kommerselester, bygd i 1806 på Grømstads Skibsværft (som skipsverftet på Odden ble kalt i bilbrevet). Reder var Christian Rosenberg Pharo og skipsbyggmester var Anders Jensen Nielsen. I 1810 er det som mannskap oppført «Fører, 2 Styrmænd, 12 Matroser og 3 Drenge.»

Barken Høsten var 61 år da dette bildet ble malt – altså en gammel sliter. Den har sikkert vært ombygd og reparert - fortømret som man sa - mange ganger. Riggen er også av gammel type med helt mersseil. Gallionsfiguren var et hestehode med kornaks på halsen for å symbolisere høstens grøde. I flagget på stormasten er det tegnet inn en hest. Høsten var i drift i hele 75 år og ble først kondemnert i 1881!

Til venstre bak et rutegående dampskip ses tydelig Sorenskrivergården. Rett over Høstens mesanbom ser man et hvitt hus med valmet tak. Det var da boligen til Morten Smith Petersen. Huset stod i sin tid på Shelltomta. Mellom stormast og mesanmast ser man «Kathinkas hus».

Fargene på husene i byen er interessante. Det er noen hvite hus, men mange er malt i de billigere jordfargene oker og rødt.

Knut Brautaset