Innsendt bidrag: Bygdebokforfatter Anne Tone Aanby har gransket lokalhistorien i Fjære gjennom mange tiår. Nå er hun vel formelt sett pensjonist. Økonomien til Fjære historielag tilsier heller ikke omfattende honorar. Men hun strekker seg langt for at bygdeboka om Birketveit, den største delen av Fevik, kan komme ut.

Aanbys innsats og troen på at historielaget kan få ut enda et bind i bygdebokserien, skapte begeistring på årsmøtet i Fjære historielag.

Årsmøte: Fjære historielag avholdt årsmøte torsdag, der det kommer fram at det aktive lagets neste store satsing er neste bind i bygdebokserien på Fjære. Foto: privat

Niende år som leder

Historielaget avviklet årsmøte på Det hvite hus på Sømsveien på Fevik torsdag. Årsmeldingen vitner om stor aktivitet. Men størst er satsingen på neste bind i bygdebokserien for Fjære. I budsjett for 2023 ble det satt av omtrent 650 000 kroner til arbeid med og særlig trykking av «Birketveit krets». Dersom den store dugnadsgjengen og den entusiastiske bygdebokforfatteren lykkes med sine planer, kan boka være ute før jul dette år.

Ved valget ble valgkomiteens forslag vedtatt ved akklamasjon. Styreleder Per Kristian Finstad ble gjenvalgt. Han går nå løs på sitt niende år som leder. I styret sitter ellers Bent Sætra, Inger Johanne Wrålsen, Helge Grobæk, Arne Ribe og Grethe Holte Eriksen. Vigdis Rønnestad og Harald Kringlebotn er vararepresentanter.

Ny periode: Per Kristian Finstad tar sitt niende år som styreleder i Fjære historielag. Foto: privat

Lag i hundre

Foran årsmøtet holdt Anne Tone Aanby et foredrag om Salve Johnsen Vik. Han levde i årene 1826-1888. Salve var fra Vigmostad vest i Agder og kom til Rosholt og Ribe som barnevandrer. Siden slo han seg opp og fram som skipsbyggmester i Vikkilen. Gjennom foredraget og fortellingen om Salves liv kom vi også nær det store skipsbyggermiljøet i Fjære, haugianisme, mulig gullgraving i Amerika, slektsnettverk og giftemål med ei jente fra Vik.

I 2024 er Fjære historielag 100 år. Historielaget er da et av Agders aller eldste historielag. Med stor aktivitet gjennom bygdebokarbeid, årsskriftet Fjærefolk og en serie lokalhistoriske arrangementer, kan man ikke si at alderen tynger.

Innsendt av Jarl V. Erichsen