– Denne gang rigger vi opp til god, gammeldags analog film på rull i det mange kjenner som byens gamle bibliotek, nemlig Storgaten 44. Her var det i sin tid også bank, og ikke minst lå Bytingsalen her, og det var som kjent her erstatningssaken mot Knut Hamsun gikk etter krigen. For øvrig kan det nevnes at Storgaten 44 ligger noen få meter fra huset hvor Scott bodde i Grimstad, Storgaten 46, melder Erik Wiig Andersen i Grimstad filmklubb, i en pressemelding.

«De vergeløse» kalles en upolert perle fra tidlig norsk filmhistorie, og er en interessant film av flere årsaker. Den skulle bli den unge jødiske skuespilleren Harry Braudes siste filmrolle før han ble sendt til døden i Auschwitz. Braude portretteres i «Den største forbrytelsen» (2020) av Carl Martin Eggesbø.

– Visningen får også en spesiell historisk klang når den vises akkurat i lokalet hvor saken om Hamsuns NS-tilknytning gikk. Regissør Leif Sinding, som står bak folkekjære filmer som «Tante Pose», gikk nemlig rett i okkupasjonsmaktens tjeneste under krigen og ble leder for NS-regimets filmdirektorat. I landssvikoppgjøret etter krigen ble han dømt til tvangsarbeid, opplyser filmklubben.

Kinosal: Visningen skal være i det gamle biblioteket. I bakgrunnen (t. v.) for biblioteket ser vi huset hvor Gabriel Scott bodde. Foto: Grimstad filmklubb

«De vergeløse» forteller om den unge bygutten Albert, som blir plassert på et barnehjem på landet fordi hans fattige mor er prostituert. På hjemmet treffer han den jevngamle Gunda, og søt musikk oppstår. Dette er på ingen måte en kjærlighetshistorie, men en rå fortelling om det brutale livet på barnehjemmet.

Hjemmet, som drives av den gjerrige bonden Flugum og hans kone, er en slaveanstalt, og barna blir mishandlet på det groveste. Tryggve Larssen gir her et av norsk films fineste portretter med sin tolkning av den onde og fule Flugum.

Etter filmen vil Stein Gjulem fra Gabriel Scott-selskabet gi oss bakgrunn om boken. Visningen skjer i samarbeid med Grimstad bys museer, og det blir enkel servering. Billetter kommer i salg på museets nettside.

Framvisningen i det gamle biblioteket er 22. februar.