Bok: Per Olav Eidsæter har skrevet boken "Sjøulvene", hvor vi møter Karl Knudsen fra Fjære, som var sterkt delaktig i et drama om liv og død på den andre siden av jordkloden. Foto: Privat

Forteller om ukjent sjøhelt fra Grimstad

For over 100 år siden hadde Karl Knudsen fra Fjære en sentral rolle i et drama etter et skipsforlis på den andre siden av jordkloden. Fredag kan du høre historien på kulturhuset.

Da kommer nemlig Per Olav Eidsæther for å fortelle om sin nye bok «Sjøulvene», hvor Knudsen fra det som den gang var Fjære kommune, har en svært sentral rolle. Ifølge forfatteren er historien lite kjent til nå, men det er noe han vil endre ved utgivelsen av boken.

På kulturhuset fredag kveld vil tilhørerne få vite om hva som skjedde på den karrige og forblåste øya Disappointment Island, altså Skuffelsesøya, ved Aucklandøyene under dramaet i 1907. Her gikk de overlevende fra skipsforliset av stålbarken Dundonald gjennom de aller største anstrengelser for å ha et ørlite håp om å overleve.

– Jeg vil gjennomgå kapitlene i boka samt en del bakgrunnsstoff. Karl Knudsen fra Fjære skulle jo til slutt bli en avgjørende faktor hvordan det hele endte. Det sies at dette dramaet er en av de aller største overlevelsesbragder i sjøfartshistorien i moderne tid. David Attenborough var på øya i 1971 og hadde svært lite godt å si om denne forblåste øya ved verdens ende sør for New Zealand på grensen til Sørishavet, forteller Eidsæther til Adressa.

Foredraget holdes i Pan på kulturhuset fredag.