Prisbildet: Slik ser altså Kristin Heiers bilde «Nora», som er hennes egen datter, ut. Det var dette som fredag ga henne sølv i den landsomfattende fotokonkurransen blant fagfotografer til Norsk fotografforbund. Foto: Kristin Heier/ Studio Design

Dette bildet ga grimstadfotograf sølv i gjev og skarp fotokonkurranse

Fotograf Kristin Heier fra det bittelille firmaet Studio Design på Støle vant lørdag sølv i den prestisjetunge og høythengende fotokonkurransen til Norsk fotografforbund. Dette selv om det var aller første gang hun deltok og konkurransen var sylskarp.

– Hva jeg tenkte da jeg fikk høre at jeg skulle få sølv? Jeg tenkte ikke så mye på forhånd… Man får jo den poengsummen man får, og det var jo kjempestort. Jeg hadde en følelse av at det bildet var det beste jeg hadde sendt inn, men jeg visste jo ikke hvor bra juryen ville synes det var. Nei, hva jeg følte? Kan du ikke stille et annet spørsmål heller?

Landsomfattende og sylskarp fotokonkurranse

Slik svarer en meget stolt, glad og fornøyd Kristin Heier da Adressa ringer søndag ettermiddag. Da har det bare gått to små døgn siden hun gikk nesten helt til topps og fikk sølv under den største og landsomfattende Landskonkurransen for profesjonelle fotografer. Det er Norges Fotografforbund (NFF) som arrangerer denne konkurransen, og fredag kveld delte de ut sine høythengende priser under det som er Norges største landsomfattende konkurranse for fagfotografer.

Og i år var nivået høyere og nåløyet trangere enn noensinne for å gå til topps i konkurransen. Det var nemlig sendt inn nesten 1.500 bilder fra 188 fotografer på forhånd og beskjeden fra juryen, som i år var internasjonalt sammensatt, var klar: i år er nivået skyhøyt. Til tross for det gjorde altså Kristin Heier, som til daglig jobber som fotograf i det bittelille firmaet Studio Design på Støle, det svært bra i konkurransen. Og dette var første gang hun deltok.

Fotografen; Og slik ser fotografen, Kristin Heier, selv ut, som er fantastisk glad og ydmyk over prisen hun fikk. Foto: Inge Trondsen/ Studio Design

– Fantastisk glad og ydmyk

Hun hadde på forhånd sendt inn tre bilder i konkurransen. Under utdelingen fikk hun totalt 240 poeng for sine tre bilder, og ett av dem, «Nora», fikk hele 93 poeng og stakk altså av med sølv i konkurransen.

– Jeg er fantastisk glad og ydmyk for å ha mottatt en slik stor ære. Det å hevde seg i konkurranse med så mange dyktige, kreative og profesjonelle fotografer oppleves som helt uvirkelig, sier Kristin Heier.

– Hvordan var det å vinne sølv i denne konkurransen?

– Det var veldig spennende. Det er jo litt skummelt når man sender inn og deltar, for da stiller man seg jo lagelig til for hugg, men dette var kjempegøy. Det er veldig fint å få en slik anerkjennelse når man jobber med dette, sier hun til Adressa.

Les også
Fra en låve ved Støleveien jobber de med kunder fra hele landet

Måtte vente i et halvt år

Men det tok særdeles lang tid fra hun fikk vite at hun kanskje kunne komme til å gjøre det bra, til hun faktisk fikk prisen. Og det skyldes som så mye annet for tiden, korona-viruset. Det var nemlig allerede i januar i år at hun fikk brev om at i alle fall ett av de tre bildene hun hadde sendt inn ville få ekstra oppmerksomhet.

– Men jeg visste jo ikke om det ville bety hederlig omtale eller pris eller hva, sier hun.

Og selve prisutdelingen skulle ikke være før 30. mars. Hun fikk dermed god tid på seg til å glede seg til utdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så kom mars, og med det full nedstenging av landet som følge av korona. Dermed ble hele prisutdelingen utsatt, og det var ikke før på fredag denne helgen at den gikk av stabelen. Og som så mye annet for tiden, foregikk også den digitalt, på Zoom. Det gikk dermed et halvt år fra hun fikk beskjed om noe, til hun faktisk fikk prisen.

– Det ble jo litt annerledes enn det skulle vært, men det ble fint med dette digitalt likevel. Jeg var sammen med resten av fotolauget på Sørlandet på sommerfesten i Lillesand, så det var hyggelig å være sammen med gode kolleger under prisutdelingen, sier hun.

– Sølv setter press på meg

– Hadde du tenkt på forhånd at du kunne nå så høyt opp?

– Nei, ikke i det hele tatt. Dette var som sagt første gang jeg har sendt inn noe til dem, og det er veldig mange dyktige fotografer som sender inn her. Jeg hadde derfor ikke turt å tenke at dette skulle bli så bra som det ble, sier hun.

Siden hun fikk sølv allerede i første forsøk, er hun nå blitt veldig inspirert til å være med videre, og til å satse like hardt i jobben sin i hverdagen og på å lage gode bilder som hun kan delta med senere.

– Dette setter press på meg, og jeg vil jobbe fokusert fremover nå. Jeg håper derfor at jeg kan være så fornøyd med de arbeidene jeg tar fremover at jeg kan sende inn flere bilder senere, sier hun.

Moro på jobb. Kristin Heier og Inge Trondsen har det moro på jobben. De har drevet Studio Design sammen i 17 år. Først i Oslo, så i Støleveien. Foto: Arkiv

– Har vært veldig stille etter korona

Selv om det aller viktigste for henne er at kundene blir fornøyd og at de føler seg vel når de blir tatt bilder av. Prisen kom også ekstra kjærkomment for fotografen hvor en stor del av den er å ta bilder av folk som skal gifte seg.

– Etter at koronaen kom, har det vært veldig stille. Alle brylluper ble jo avlyst og mange av jobbene forsvant, sier hun.

Selv om hun foreløpig ikke vet den offisielle begrunnelsen fra juryen for hvorfor akkurat hun fikk sølv for akkurat bildet «Nora», tror hun det er noe med varheten hun synes bildet har.

Så er det noe med lyset, tegningen i det og vinden i håret. I det hele tatt synes jeg det har en veldig fin form, og at det er en veldig tilstedeværelse i blikket på jenta, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bildet er av dattera

– Og jenta, hvem er det? Hvem er «Nora», som bildet heter?

– Det er dattera mi. Jeg er derfor også personlig involvert i dette bildet, sier Heier.

Hun forteller at bildet ble tatt på ferie for to år siden, og at dattera sa at mammaen måtte hente det ordentlige kamerat hennes, og ikke ta bildet av henne med bare mobilen i full fart.

– Og det er jeg veldig glad for i dag, sier hun.

Utfyller hverandre. Kristin Heier og Inge Trondsen bidrar på hvert sitt felt når de skal gjøre jobber. Og humøret er upåplagelig. Foto: Arkivfoto

Mannen er daglig leder

Det er imidlertid ikke bare mor og datter som er involvert i bildet fra det bittelille firmaet Studio Design på Støle. Daglig leder her er nemlig Inge Trondsen, ektemannen til Kristin. Og mens hun flyr rundt med kamerat og knipser bilder i øst og vest, sitter han inne og finjusterer bildene etterpå. Han driver også med mye grafisk arbeid og design. Han er også svært stolt over kona si og at hun fikk sølv i konkurransen.

– Det synes jeg selvfølgelig er enestående. Helt fantastisk. For det første er jeg jo stolt av henne, men den bragden hun gjør her med å komme så høyt, i en landsomfattende konkurranse med fagfotografer fra hele landet, er helt fantastisk. Det betyr også mye for en så liten bedrift som oss fra Grimstad. Som hun representerer veldig godt, sier han.

Kan bli lønnsforhøyelse

Han synes det er vanskelig å si om han trodde at hun ville komme så høyt på forhånd siden det er mye subjektivitet ute og går i en slik konkurranse.

– Blir det lønnsforhøyelse på medarbeideren din nå da?

Inge Trondsen ler godt.

– I disse korona-tider har vi merket at det er hardt å bedrive bryllupsfotografering når brylluper har blitt både utsatt og avlyst. Vi får se om vi kan få til en lønnsforhøyelse til høsten eller til neste år, men kake skal det i hvert fall bli nå, sier Trondsen og ler godt.