Viktig: Nesten 1 av 5 barn i alderen 1-8 år sikres feil i bil, viser en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Her to barn som sitter korrekt. Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk

Nesten én av fem sikrer barn i bil på feil måte

Undersøkelser gjennomført av Trygg Trafikk viser at 18 prosent av barn i alderen 1-8 år feilsikres i bil. Feil bruk av sikkerhetsbelte utmerker seg.

Den landsomfattende undersøkelsen er utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, med støtte fra forsikringsselskapet If. I alt ble 2.351 barn kontrollert i bil.

Feilsikring i bil kan dreie seg om feil beltebruk, feil plassering av barnesetet eller feil bruk av sikkerhetsutstyr. Særlig er det feil beltebruk som utmerker seg, som gjaldt 14 prosent av barna.

Informasjon: May-Lene Rasmussen Noddeland, regionleder for Trygg Trafikk Agder, sier det er viktig å få ut viktigheten av god sikring av barn i bil. Her avbildet i en annen forbindelse. Foto: Baard Larsen

Slakke belter

– Det var desidert flest - ni prosent - som hadde slakke eller tvinnende belter. I tillegg var det tre prosent som ikke hadde skulderbeltet riktig plassert, beltet lå under armen, bak skulder eller ned på overarmen. To prosent hadde hoftebeltet for langt opp, forteller Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

– Beltet skal ligge rett og være stramt over hofte og skulder, man bør derfor ta av eller åpne opp tykke ytterklær. Beltet skal aldri ligge under armen, på overarm eller bak ryggen. Et slakt sikkerhetsbelte kan gi store indre skader, og få fatale følger ved en kollisjon, legger hun til.

Den største andelen av feilsikring som ikke omhandlet belte var manglende eller feil bruk av sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder. I tillegg var det noen barn som satt foran aktiv airbag eller i en bilstol som stod løs eller var feilmontert i bilen.

Kontroll: Politimannen ved Fladefjell barnehage sjekket sikring av barn i bil, blant annet. Denne kontrollen var i slutten av oktober i fjor. Uten overtredelser. Foto: Baard Larsen

Midt på treet

Hovedstaden skiller seg klart negativt ut i undersøkelsen, hvor hele 31 prosent av barna satt feilsikret i bilen. Også her er det feil bruk av sikkerhetsbelte som utpeker seg. For region Sør, det vil si Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, er tallene bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har gjennomført undersøkelse per UP-distrikt. Det er derfor vanskelig å skille ut kun Agder, da vi inngår i distriktet sammen med gamle Buskerud, Vestfold og Telemark også. Men lokalt skiller vi oss ikke spesielt ut, verken positivt eller negativt, forteller May-Lene Rasmussen Noddeland, regionleder for Trygg Trafikk Agder. Kontroller av politiet og UP på sensommeren og høsten i Grimstad i fjor, avdekket ikke noen overtredelser på sikring av barn i bil. Men noen veiledninger ble gitt.

– Det er spesielt dette med slakke og tvinnende belter vi ønsker å informere om, og viktigheten av å stramme godt. Også viktig å få ut informasjon om at det beste er å fjerne tykke vinterjakker, og at beltene skal ned på hofta og ikke på magen. Det siste som er viktig å påpeke, er at man ikke må ha barn i forsete med en aktiv airbag. Sikring av barn i bil har vi mer om på vår nettside, legger hun til.

UP: Også Utrykningspolitiet har vært på farten ved skolene. Bilde er fra mars i fjor, der det var mer fokus på trafikkbildet rundt Jappa. Med veiledning til bilførere. Foto: Baard Larsen

Avgjørende med riktig utstyr

I undersøkelsen var det fire prosent som hadde feil sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder, eller som hadde feilmontert bilstolen.

– Å bruke riktig sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder er avgjørende for sikringen av barn i bil. Like viktig er korrekt montering og bruk av utstyret. Med feil eller feilmontert sikringsutstyr vil ikke barnet få den beskyttelsen det trenger i en ulykke, forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

– Er du usikker på hvilket utstyr barnet dit skal ha kan du besøke Bilstolvelgeren.no, hvor du enkelt taster inn barnets alder, vekt og høyde. Deretter får du en klar og tydelig anbefaling om hvilken type bilstol barnet ditt bør ha. Følg monteringsanvisningen nøye, sørg for bilstolen er montert riktig, og ikke minst at barnet er godt sikret i stolen, sier Clementz.