annonse

Sykler Norge på langs til minne om bestekameraten

GLEDE
GLEDE: Kristoffer Søyland og Vilde Vik vil hedre og huske bestevennen Ruben gjennom å sykle fra Nordkapp til Lindesnes og samle inn penger til Kreftforeningen. (Foto: Øystein Bjerkestrand)
PLANEN
PLANEN: Dette er planen for de 31 etappene og tre hviledagene. Her er det bare å hive seg på, sier Søyland og Vik. (Foto: )
RUBEN
RUBEN: Ruben Homme tapte kampen mot kreften, men hans pågangsmot, positivitet og livsglede lever videre gjennom familie og venner. (Foto: Privat)
Gode venner
Gode venner: Vilde Vik og Kristoffer Søyland har snart syklet Norge på langs. (Foto: Øystein Bjerkestrand)

For knapt to år siden mistet Kristoffer Søyland og Vilde Vik en av sine beste venner. Ruben måtte gi tapt for kreftsykdommen. Nå ønsker de å hedre minnet hans ved å sykle fra Nordkapp til Lindesnes, til inntekt for Kreftforeningen.

  • Øystein Bjerkestrand

«Hans utløpsdato ble raskere enn forventet, og hans fremtidsplaner forble planer. Ruben sitt liv ble mye kortere enn fortjent. Livslykke måles ikke i antall dager man har hatt sine bein på jorden, men hva man har fylt dem med, hva man har fokusert på, hvem man har tilbrakt tid med og gleden man har oppnådd.»

Slik innleder vennene beskrivelsen av gruppen «på hjul for Ruben». Ruben fikk konstatert kreft høsten 2014. Det neste året var han gjennom flere operasjoner, cellegiftkurer og stråling.

«Han var den største optimisten blant oss alle. November 2015 klarte ikke kroppen hans mer og vi mistet vår kjære Ruben», skriver de.

Det er derfor enkelt å forstå at det er en sterk og følelsesladd tur Søyland og Vik nå gyver løs på.

– Med denne turen ønsker vi å hedre Ruben ved å gjøre som ham: Være positive og søke de gode opplevelsene. Helt til det siste var han på jakt etter opplevelser med venner og familie. Det var og er beundringsverdig, sier Søyland.

Joggetur

Ideen til turen var det Vik som fikk da hun var ute og jogget i Oslo for et drøyt år siden.

– Jeg begynte å tenke på Ruben fordi det kom på en sang som betydde mye for ham. Og mens jeg løp kjente jeg på hvor heldig jeg var som kunne løpe og leve. Deretter begynte tankene å spinne om hvordan jeg kunne samle inn penger til Kreftforeningen ved å løpe. Til slutt ble joggeturen, som egentlig skulle være fem kilometer, halvannen mil, sier Vik om hvordan hun fikk ideen.

Idé ble raskt til handling etter å ha pratet med Søyland. Et drøyt år senere, nærmere bestemt fredag 14. juli, gyver de løs på den første av 31 etapper som skal ta dem fra Nordkapp til Lindesnes. Innimellom har de lagt opp til tre hviledager.

Både i forkant og underveis samler de inn penger til Kreftforeningen. De har et mål på 50.000 kroner, men det må nok justeres. Allerede er summen nærmere 20.000 kroner.

– Alle som vil kan sponse med hvilket som helst beløp. Og etter hvert håper vi at vi får gjester på noen av etappene, slik at de kan skaffe egne sponsorer, sier Søyland.

For alle

For både ønsket og planen er å gjøre turen til en opplevelse for alle som ønsker. Søyland og Vik har riktignok innsett at det trolig ikke blir med mange på de første etappene over Finnmarksvidda, men etter hvert håper de at noen henger seg på enkelte av etappene. Spesielt etappen fra Hovden til Evje tror de kan bli en spesiell opplevelse.

– Da har faren til Ruben sagt at han kanskje kan bli med. I tillegg er det en lett etappe med nesten bare nedoverbakke. Det tror jeg kan bli en veldig sterk opplevelse, forteller Vik.

Helt siden oppstarten av prosjektet har Søyland og Vik fått støtte fra Rubens foreldre. De synes initiativet er utrolig bra og har sagt at de støtter dem uansett.

– Det betyr mye, fastslår Søyland.

Ruben i hodet

Verken Vik eller Søyland vet helt hva de har begitt seg ut på. Begge har et godt treningsgrunnlag, men uforutsette ting kan skje. Å gi opp er imidlertid ikke et alternativ.

– Det blir helt sikkert vondt, men da må vi bare «gønne» på, sier Søyland på kjent Dag Otto Lauritzen-vis.

– Motivasjonen vår betyr også mye. Det blir vanskelig å sette seg på en buss ettersom vi gjør dette for Kreftforeningen og har Ruben i hodet. Vår kamp blir ingenting sammenlignet med det Ruben gikk gjennom. Så vi skal riste det av oss, legger Vik til.

Sosiale medier

De to er også litt spente på hvordan forholdet seg imellom blir. Begge to har snakketøyet i orden og har aldri problemer med å holde en samtale i gang.

– Kanskje vi blir stumme for første gang i vårt liv? undrer Vik.

– Det blir nok perioder hvor vi går tom for tema og det blir stille, erkjenner Søyland.

I løpet av de 34 dagene kan man følge prosjektet på nærmest alle plattformer. Facebook og Snapchat blir de fremste kommunikasjonskanalene. I tillegg håper de å få litt omtale i de forskjellige lokalavisene nedover landet.

– Er dere nervøse?

– Tja. Vi begynner kanskje å kjenne litt på det. Nå handler det bare om å få alt i stand til avreise. Selve syklingen skal nok gå greit.

For å gjøre turen ekstra krevende har de valgt bort den raskeste ruten sørover. I stedet skal de blant annet sykle Atlanterhavsveien og Trollstigen. Det handler jo tross alt om opplevelsene, slik Ruben ville hatt det.

vikar@gat.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.