annonse

Skraper du ikke ruta ordentlig, kan du miste mer enn bare penger

VIKTIG
VIKTIG: God sikt ut av bilen er viktig, og det kan bli kostbart og verre enn som så dersom politiet stopper deg med begrenset sikt.
FARLIG
FARLIG: Det hender politiet stopper bilister med bare et kikkehull i frontruta. Da ryker lappen på flekken. Det kan den også gjøre om du har skrapt mer enn hullet på bildet.

Med kalde netter er det mange som våkner til isete bilruter. Men de fleste er kanskje ikke klar over hva som kan skje om de blir stoppet med for dårlig sikt.

  • Martin Haugen

De siste dagene har det vært kaldt om nettene i Grimstad, og mange bilister uten garasje må belage seg på en runde med isskrape før de kan kjøre av gårde, dersom de ikke har kupevarmer eller liknende løsninger. Noen har de kanskje så travelt at de tar sjansen på en dårlig skrapejobb.

Bortsett fra at dårlig sikt ut av frontruta naturligvis kan føre til farlige situasjoner i trafikken, risikerer man også en smekk på lanken fra lovens lange arm. Og det gjelder ikke bare om frontruta er dårlig skrapet.

Den såkalte Bruksforskriften (forskrift om bruk av kjøretøy) sier i paragraf 1 - 3 at «fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg m.m. skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende.»

Utrykningspolitiet opplyser til NAFs hjemmeside at deres håndhevingspraksis er følgende: Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran B-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie før snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon.

Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2000 kroner.

Det kan imidlertid ryke mer enn et par tusenlapper dersom sikten fra inne i bilen er for dårlig.

Hvis halve frontruten eller mer er dekket av snø eller is, eller de trafikale forholdene på stedet gjør slurvet skjerpende, blir forholdet anmeldt.

FARLIG
FARLIG: Det hender politiet stopper bilister med bare et kikkehull i frontruta. Da ryker lappen på flekken. Det kan den også gjøre om du har skrapt mer enn hullet på bildet. Foto: -

– Da blir det opp til påtalemyndigheten å vurdere sakens videre skjebne. Her kan strengere regler komme til anvendelse, opplyser UP til NAFs nettside.

UP mener man bør miste førerretten for tre måneder eller mer om sikten er «sterkt begrenset» på grunn av is, snø, dugg eller lignende. 

Om du mener du klarer deg med et lite kikkehull for å kunne kjøre, må du være forberedt på at politiet slår hardt ned på slurvet ditt. Blir du stanset med utsyn som er mindre enn et A4-ark, beslaglegges nemlig førerkortet på stedet.

UP legger også til at førerkortet kan bli beslaglagt selv om det er sikt mer enn et A4-ark, men dette avhenger av tid, sted og trafikale forhold

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.