annonse

Skal gå 36 km på ski, opp 4.000 høydemeter og nå åtte fjelltopper

Testløp
Testløp: Bildet er tatt av Kai-Otto Melau, under testløpet som ble gjort i fjor i februar. Lørdag går løpet for første av stabelen, med deltakere fra mange ulike land. (Foto: )
Test
Test: Løpsleder Maria Karlsen og crewmedlem Gunhild Hilling sjekker ut Lofoten Skimo 4000+ løypa ved Pilan ovenfor Laupstad. (Foto: The Arctic Triple)
Flott natur
Flott natur: Det er nydelig natur som utøverne skal konkurrere i. (Foto: the artic triple)
Fra sommeren
Fra sommeren: Slik så det ut da Svein Vestøl konkurrerte i Lofoten før det ble snø og vinter. (Foto: kai-otto melau)

Svein Vestøl er klar for den siste av tre styrkeprøver i Lofoten når han lørdag morgen legger av gårde på en 36 kilometer lang skitur, 4.000 høydemeter og åtte fjelltopper. Klarer han det blir han førstemann som har vært gjennom alle tre løpene i Lofoten.

  • Janicke Yttervik

Fredag drar Svein Vestøl opp til Lofoten, lørdag morgen går løpet, som har en makstid på tolv timer. Innen den tid skal fjelltoppene og de 36 kilometerne være tilbakelagt. Deltakerne bruker noen spesielle ski til turen, randonéski.

– Jeg har ikke fått øvd så mye som jeg skulle ønske med de skiene, så jeg får ta det litt som det kommer, sier Svein Vestøl om de brede skiene, som kan minne om slalåmski. Skiene har løs hæl, så de kan gås på som klassiske langrennsski, men de kan også låses, så de kan rennes ned fjellet på som slalåmski.

– Jeg gleder meg veldig, selv om det helt sikkert blir veldig hardt. Jeg vet nok ikke helt hva jeg går til. Det er jo ikke sikkert jeg kommer til mål en gang, sier Vestøl om de 4000 høydemeterne deltakerne skal over.

– Dette blir veldig gøy, selv om jeg kanskje liker løping best. Løping er det som er lettest. Her er det mye forberedelser, ski og staver, og være obs på snøskred. Men det kommer til å gå bra, de som styrer med dette vet hva de gjør, skryter han. Og han har planer om å bli med på de to neste sommerløpene også, i uke 22 og 33.

– Det er blitt en greie, nå har jeg fått med meg en nabo også til sommeren, sier Vestøl, som gir naturen noe av æren for at han vil prioritere disse løpene.

– Det er så flott her, skryter han.

Fem turer til Lofoten

– Svein er den eneste personen som har gjennomført absolutt alt vi har arrangert av både testløp og offisielle løp, sier Maria Terese Karlsen, som er en av arrangørene av løpene i Lofoten.

Over en periode på halvannet år innebærer det fem turer til Lofoten, nesten 800 kilometer og rundt 20.000 høydemeter gjennom rå natur til alle sesonger. Han har blant annet løpt fra Kirkefjorden til Svolvær i sterkt skiftende vær, svømt i 3 graders vann i februar og gjennomført en ekstrem triatlon i storm.

Lofoten Skimo

Lørdag er det klart for Lofoten Skimo, 36 kilometer og 4000 høydemeter på randonéski. I tillegg har Vestøl meldt seg på alle løpene i The Arctic Triple i 2017.

– Vi gleder oss veldig til å følge ham hele veien, sier Karlsen.

Toppturløp i Lofoten tiltrekker seg utøvere fra hele verden.

Lofoten Skimo går av stabelen for første gang, lørdag 18. mars. I det som kanskje er Norges vakreste landskap skal utøvere fra flere land boltre seg i snøen, mens det magiske nordlyset danser over hodene deres. Lofoten Skimo er et relativt nytt konsept i Norge som kan sammenlignes med det å gå på topptur men i konkurranseform. Deltakerne skal totalt over åtte topper og det er deltakere fra blant annet Italia, Sveits og Frankrike på startstreken.

– Det har alltid vært en drøm for meg å komme til Lofoten. Jeg gleder meg til å konkurrere på et fantastisk sted som jeg kun har sett bilder av, sier Mathèo Jacquemod som har vært en av Europas fremste Skimo-utøvere de siste årene, i en uttalelse til arrangørene.

Lofoten Skimo består av to distanser. Den lange distansen er 36 kilometer og der litt over 4.000 høydemeter skal forseres. Den korte distansen er ifølge arrangørene for alle fjellvante og tar utøverne gjennom 12 kilometer og litt over 1000 høydemeter.

2017 er det første året hvor alle løpene i The Arctic Triple er på kalenderen arrangeres. The Arctic Triple består totalt av tre ulike løp som går i uke 11, 22 og 33.

janicke@gat.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.