annonse

Eierne må være forberedt på avskilting i kontrollen

Oversikt
Oversikt: Statens vegvesen er nå kommet så langt at de vil innkalle ca. 1000 biler til kontroll. Arkivbilde (Foto: )

Statens vegvesen vil denne uka sende ut de første innkallingene til kontroll av biler solgt fra Olsen Bil AS. Det dreier seg om ca. 1000, og flere av dem kan være trafikkfarlige.

  • Gro Austenå Berg

– Vi anslår at vi vil kalle inn om lag 1000 biler på landsbasis. Eierne av bilene som må på kontroll, vil motta en innkalling i posten, sier Jon Molnes i Statens vegvesen i en pressemelding.

Bekymret for juks

De aktuelle bilene befinner seg ifølge veivesenet over hele landet, men det er flest biler på Sørlandet og i østlandsområdet.

Formålet med kontrollen er å avdekke om bilen er trafikksikker og å sjekke bilens identitet.

– Olsen Bil AS har bygget opp biler som har hatt store skader, men Statens vegvesen har mistanke om at reparasjonene ikke er gjort på en trafikksikker måte. Videre er vi bekymret for at det er jukset en del med airbager i biler som er bygget opp etter skade, skriver de i pressemeldingen og legger til at de har mottatt informasjon gjort funn som kan tyde på det.

– I noen biler er airbagen fjernet eller deaktivert. Da vil det ofte være montert en liten elektronisk motstand, slik at airbaglampa ikke lyser.

Strukturelle skader

– Har bilen hatt store strukturelle skader i bærende elementer, er det svært viktig at reparasjonen er gjort slik fabrikanten har sagt at det skal være, sier Molnes.

Moderne biler består ifølge veivesenet av mange ulike materialtyper i ulike deler av bilen, for å sikre best mulig sikkerhet for passasjerene som sitter inni bilen.

– Derfor har fabrikantene svært spesifiserte anvisninger for hvor og hvordan nye deler kan skjøtes og monteres inn og hvilke materialer som skal brukes.

Stjålne deler?

– Vi har også sett flere tilfeller der biler som har blitt solgt fra Olsen Bil, har falsk identitet. Vi mistenker at det kan være fordi hele eller deler av bilen består av stjålne deler, eller er av usikker kvalitet. Samtidig kan det være andre kjøretøy som kjører rundt med samme identitet, selv om registreringsnummeret er et annet. Hvis det ikke er mulig å si hvilken bil det egentlig er, vil den bli avskiltet fram til identiteten er klar, sier Molnes.

Kan bli avskiltet

Vegvesenet opplyser videre at noen bileiere vil oppleve at bilen blir avskiltet i kontrollen, men at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å si hvor mange det kan bli før kontrollene er gjennomført.

– Vi er klar over at dette er en stor ulempe for dem som uskyldig har kommet i denne situasjonen. Men for Statens vegvesen kommer alltid sikkerheten først. Det gjelder både for dem som sitter inni bilen, men også for alle andre trafikanter, sier Molnes.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.