Lesernes mening: Rislå, Hørte, Gusdal, Grøsle, Reddal. Vil vi ta risikoen?

Dette er områdene som Zephyr, Aneo, Norsk Vind og Hafslund synes vil være flotte for vindkraftanlegg, eller solkraftanlegg, i Grimstad kommune. Begge deler krever store arealer og store ulemper.

Ta bare konsekvensene for drikkevannskilden Rore for eksempel. Vi regner med at Mattilsynet vil sette ned foten for dette.

Blant eksempler fra andre steder i landet er Raudfjell/Kvitfjell vindkraftverk på Kvaløya i Troms. Der jeg har selv kjørt forbi anlegget. Her har Zephyr reist 67 vindturbiner, Raudfjell 20, Kvitfjell 47 turbiner. Dette er kanskje Norges verste eksempel på ulemper for natur, folk og reinsdyr, (kanskje før Fosen-saken dukka opp).

Anlegget ble mye større enn opprinnelig godkjent. Mange lokale protester, også fra Tromsø kommune, førte ikke frem, de ble overkjørt av OED (Olje- og energidirektoratet). 28 negative høringsuttalelser på endra forutsetninger fra opprinnelig konsesjon ble overkjørt av OED. Grunneiere ble lurt; tilkomstveien til fjellet ble endra, til ulempe for lokalbefolkningen og skole, ny kai og molo i Buvika ble droppet.

Reindriftsnæringen fikk sperra trekkveier og kalvingslandet oppstykket. Lokalbefolkningen måtte leve med støyende og blinkende turbiner innpå seg. Dette førte til rettssaker. Minnelig hemmelig løsning ble resultatet. Man kan jo tenke seg hvem som ble taperne.

Drikkevannsforsyningen ble forurensa. I ca. 3 år ble beboerne tilkjørt flaskevann på grunn av forurensing. NVE satte etter 3 år makt bak kravet om at utbygger må bygge ny vannforsyning til beboerne.

Er det slik vi skal «redde klimaet», ved å ødelegge de få verdifulle naturområder vi har igjen i landsdelen, spurte folk? (kilde: Bladet Fremover, 09.02.21). Hendelse 27. januar 2024; 60 liter kjølevæske lekket fra en av turbinene. Nå må drikkevannet testes for giftstoffer (Nordlys).

Vil vi risikere dette i Grimstad? Statlige myndigheter kan komme til å si, som de sa i Troms: «fordelene er større enn ulempene». Man kan spørre seg, hvilke fordeler? Mer strøm får vi bare når det blåser.

Guleslettene Vindpark

Et annet eksempel er Guleslettene Vindpark, i Bremanger og Kinn kommuner

Her har Zephyr reist 47 vindturbiner. Oljelekkasje ble oppdaget ved en tilfeldighet i 2022. Kanten av konsesjonsområdet ligger bare 100 meter (NVE-krav) fra drikkevannskilden Sagavatnet, selv om Plan- og samfunnsutvalget bad om 500 meter. Zephyr bagatelliserte utslippet til 5 – 10 liter, mens Firdaposten skrev «Det regna hydrolikkolje ved drikkevannskilden».

Arnfinn Nilsen i Miljøvernforbundet skriver:

«Alt vi har er udokumenterte påstander fra Zephyr om hvor mye olje som har lekket ut, og de er ikke akkurat kjent for åpenhet og etterrettelighet. Hva hvis dette ikke ble oppdaget på et tidlig tidspunkt»?

Vil vi ha den risikoen i Rore’s nedslagsfelt?

Roan vindpark

I Roan vindpark har Trønderenergi installert 71 vindturbiner. To ganger på kort tid har girolje blitt spredt med rotorblader ut i naturen i Roan. I februar og mai 2022 førte sprekk i giroljetanken i to vindturbiner til at til sammen 150-300 liter olje ble spredt med vinden til myr og tjern i nærheten. Vil vi risikere slikt i Grimstadheiene?

Oljelekkasje

I juni 2023 ble det oppdaget oljelekkasje utvendig på turbin 17 i Odal vindkraftverk. Grusen på oppstillingsplassen ble infisert av olje.

Kjemikalier

Raggovida vindkraftverk Øst-Finnmark: Økt produksjon av vindkraft har vært solgt inn som en stor industrisatsing i Berlevåg, med både hydrogenfabrikk, fiskeoppdrett og grønnsakproduksjon. Mattilsynet har imidlertid satt foten ned. Tilsynet slår fast at vindkraftverket ikke kan utvides i den retningen som utbyggerne ønsker. Tilsynet mener videre det er uakseptabelt at det ikke er kjent hva turbinblader inneholder av kjemikalier. Videre; «hydraulikkolje har lekket ut i naturen og vindturbiner har tatt fyr. En rekke tidligere ulykker viser at det er risiko ved å bygge ut å drive vindkraft». Dette skriver Mattilsynet til NVE.

Sette foten ned

Det er åpenbart at Mattilsynet engasjerer seg mer og mer i vindkraftsaker. Det bør bety at de vil sette ned foten for vindkraftanlegg i nærheten av drikkevannskilden til Grimstad; Rore.

I helga har vi hørt at Trøndelag Høyre vil frata kommunene makta til å si nei til ny vindkraft. Dette er framsatt av Vegard Sem, som sitter på fylkestinget for Høyre. «Vi må erkjenne at naturinteresser kommer til å bli skadet av vindkraft», sier han. Flere i Høyres programkomite frem mot Stortingsvalget i 2025 støtter dette.

Grimstad er Høyre-styrt, hvor står de?

Blir dette vedtatt, da mister Zephyr argumentet om at Grimstad kommune kan stoppe vindkraftsaker når de vil.

Dette er da et nytt viktig argument for at Grimstad kommunestyre får fjernet vindkraftvurderingen i arealstrategien for ny kommuneplan snarest, der fristen for innspill er 12. april.

Det er sørgelig og skremmende at sentrale politikere i Norges største parti lener seg så sterkt på vindkraft, i stedet for kjernekraft. Mange kommuner i Norge stiller seg nå positive til dette; Kjeller i Lillestrøm, Halden, Aure, Heim, Vardø, Narvik, Porsgrunn og mange flere. De har dannet en kjernekraftorganisasjon.

Arne Kristian Skiftenes

Sivilingeniør