annonse

Gartnerspirene gror på Frivoll skole

: Kunst. Ivan Tarnyagin var med sin klasse, 6. trinn, og tegnet solsikker denne dagen. Skolehagen brukes i mange fag. (Foto: )
: Etikett. Noen av proudktene er klare for salg. (Foto: )
: Høyt. Solsikkene har vokst langt over hodet på Elias Wold Mellem og Andrea Heia Halvorsen. (Foto: )
: Gartnerspirer. (F.v.) Mari Nyjordet Røisland, Erlend Haglund, Liv Grete Selmer og Mats Rønning Steen synes det er topp med skolehage. (Foto: )
: Mat. Elevene dyrker en rekke grønnsaker i hagen. Her er (f.v.) Yvonne Nårde, Therese F. Henningsen Vanessa Pedersen. (Foto: )
: Moro. F.v. Ifah Ali Muhammed, Sander Carlsen Tangås og Mathias Meberg med hver sin løk. (Foto: )
: Grønnsaker. F.v. Ugné Velickaité, Oliver Silvik Berntsen og Vanessa Pedersen fikk høste en gulrot hver til ære for fotografen. Her med skolehageansvarlig Else Leifsen. (Foto: )

Hvis du har kjørt på Opplandsveien i det siste, kan du ikke ha unngått å legge merke til den store hageflekken med høye solsikker rundt. Frivoll skole har mye glede av skolehagen sin og bruker den i mange fag.

  • Gro@gat.no

– Her er det bondebønner, De er litt visne nå, men før var de i topp stand, sier Erlend Haglund ivrig. Han er en liten tur med klassen sin for gjøre forberedelser til ukens store «happening» på Frivoll skole.

Torsdag er nemlig elever og foresatte invitert til et arrangement der de nye førsteklassingene skal ønskes velkommen. I tillegg skal elevene selge produkter de har dyrket fram i skolens egen hage, og nå jobbes det iherdig med å få alt klart til salg.

Høyere enn pappa

I skolehagen finnes blant annet kålrot, rødbeter, mais, løk, poteter, purre, grønnkål, pyntegresskar, blomster og sitronmelisse.

Mari Nyjordet Røisland ramser opp og tenker seg om.

– Dill og vanlige gresskar, kommer hun på.

– Og så er det litt basilikum, legger Liv Grete Selmer til.

Tredjeklassingene glemmer heller ikke solsikkene som er blitt kjempehøye og som omkranser hagen.

– De er i hvert fall høyere enn pappaen min, og han er høy, sier Erlend.

Ser forandring

Hele skolen er involvert i skolehageprosjektet, og klassene er der flere ganger i løpet av en uke.

– Vi har høstet mye, og vi har laget grønnsakssuppe, forteller Mari.

– Vi har også syltet rødbeter og agurk, sier Mats Rønning Steen entusiastisk.

– Som du ser, har vi veldig mye, legger Liv Grete til.

Frivoll er den eneste skolen i Grimstad som har egen skolehage. Den ligger et lite steinkast fra skolen, over veien til Syvertsen gartneri på Frivoll som har lånt dem et område til disposisjon helt gratis.

– Det er veldig fint, for vi kan lære mye om naturen og om å dyrke ting. Else er veldig flink og kan mye. Det er veldig gøy å være her, og at vi eier noe av dette, sier elevene, og forteller at det har skjedd mye i hagen siden første gang de var der i 2. klasse.

Else er lærer Else Leifsen som er ansvarlig for skolehagen sammen med Tor Heldal. Leifsen er også gartner og er derfor en stor ressurs i arbeidet med hagen. Hun forklarer at alle klassene har sine oppgaver i forbindelse med innhøsting, pakking og tegning på poser og etiketter for å gjøre alt klart for salg.

Økologisk

Men hagen brukes til mye mer enn mat. og denne dagen er for eksempel 6. trinn på plass for å tegne solsikker.

– Her er det så mange muligheter til å bruke det i så å si alle fagene i skolen. Det gjelder bare å tilpasse det til kunnskapsløftet, sier læreren, og forteller at de har fått noen midler fra Den naturlige skolesekken for å få dette til.

Det er det første året skolen dyrker i hagen, og da er jorda ifølge Leifsen ikke så god.

– Vi håper å få enda bedre avlinger etter hvert, og så har vi lyst til å prøve enda flere vekster, sier hun.

Grønnsakene blir dyrket økologisk, og Leifsen forklarer at det de gjør er å drive med vekstskifte.

– Da har vi en plan på hvilke vekster som skal stå etter hverandre fra år til år, sier Leifsen.

– Vi har mye moro å holde å med, avslutter hun.